НОВОСТИ

Вулин: Држава мора да узврати на забрану уласка патријарху на КиМ

13/05/2024

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин поручио је да држава Србија мора да узврати на одлуку Приштине да забрани улазак на Косово и Метохију Његовој светости патријарху српском Порфирију и седморици епископа.

 

 

Вулин је оцијенио да је то неопходно, не зато што, како је навео, “Шиптари имају нешто своје да обиђу на простору централне Србије, већ зато што морају да науче да подржавање /премијера самопроглашеног Косова Аљбина/ Куртија у терорисању Срба има своју цијену”.

– Ко не поштује српску цркву – нека научи да поштује српску државу. И да не буде да нисмо рекли, питам Владу САД и ЕУ шта планирају да предузму поводом антихришћанске забране, јер знам да ништа неће предузети поводом антисрпске забране – поручио је Вулин у реаговању на одлуку Приштине.

Он сматра да забранити архиепископу пећком, патријарху српском Порфирију да се Богу помоли у Пећкој патријаршији, древном сједишту српских патријарха, може само “Шиптар кога више од страха разједа завист што на Косову и Метохији има споменика под заштитом УНЕСКО, али ниједног који би могао да се припише шиптарској културној баштини”.

– Ко нема своју културу – отима туђу и зато је патријарх српски нежељено подсјећање да Шиптари јесу живјели вијековима на Косову и Метохији, али нису подигли ниједан кров вриједан памћења и чувања – навео је Вулин.

Из Српске православне цркве оцијењено је да је одлука приштинских власти да српском патријарху и епископима забране долазак у Пећку патријаршију, древно црквено сједиште, неразумна и неприхватљива, гледано са становишта људских права и слободе сваког човјека.

Остале Вијести