НОВОСТИ

Заједничка комисија о амандману Клуба Бошњака

02/08/2023

Заједничка комисија Народне скупштине Републике Српске и Вијећа народа за усаглашавање закона, прописа и аката данас ће расправљати о усаглашавању Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, а у вези са одлуком о покретању поступка заштите виталног националног интереса бошњачког народа и уложеног амандмана.

 

Вијеће народа Републике Српске није јуче постигло договор о амандману Клуба бошњачког народа на Закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске у вези са покретањем виталног националног интереса.

 

Предсједавајућа Вијећа народа Српске Сребренка Голић рекла је да су Бошњаци покренули витални национални интерес на само један члан Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, те прецизирала да је ријеч о члану осам који се односи на казнене одредбе.

 

– Када је ријеч о амандману Клуба делегата бошњачког народа, од осам делегата у овом клубу пет је било “за”, па су тражили да се члан осам из овог закона у потпуности брише – рекла је Голићева новинарима и додала да се Бошњаци у амандману поистовјећују са БиХ, као да представници других народа не живе на овим просторима.

 

Народна скупштина Републике Српске усвојила недавно је Закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим се уводе кривична дјела против части и угледа – клевета, изношење личних и породичних прилика и јавно излагање порузи.

 

Остале Вијести