НОВОСТИ

Заједничка комисија Вијећа народа и НСРС није постигла сагласност о Изборном закону

27/05/2024

Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске нису усагласиле Изборни закон и Закон о референдуму и грађанској иницијативи. Клуб Бошњака улаже вето, о свему ће одлучивати Уставни суд Републике Српске.

 

 

На заједничкој сједници није било амандамана, што говори да је ријеч о заједничком подухвату који су договорили Централна изборна комисија – бошњачке политичке партије и Кристијан Шмит, рекао је предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

Указао је на чињеницу да је Изборни закон мијењан и претходних година, и да Уставни суд ни Републике Срспке а ни БиХ, није нашао ништа спорно.

– Клуб Бошњака у Вијећу народа је покренуо питање виталног националног интереса јер сматра да наведене измјене ова два закона, нарочито измјена Изборног закона Републике Српске, задиру у надлежности како Устава тако и Изборног закона Босне и Херцеговине – сматра Мирсад Дуратовић потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

Стевандић је навео да никада ниједан суд ни Република Српска, ни БиХ-а није нашао ништа спорно у члану 70 који прописује да НСРС расписује и за посланике и за одборнике и за гардоначелнике.

– Тако да су они сви потпуно свјесни да је закон и Изборни закон и да не заборавимо овај други Закон о референдуму и грађанским иницијативама потпуно уставан и да је ово само био начин да се ми доведемо у временски цајтнот да не би могли да расписујемо изборе прије Изборне комисије у БиХ-а – додао је Стевандић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести