НОВОСТИ

Живковић Рајилић: НАТО бомбе оставиле посљедице по здравље људи у Српској

04/11/2023

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божиса Живковић Рајилић оцијенила је да су НАТО бомбе са осиромашеним уранијумом оставиле огромне посљедице по здравље људи у Српској и да је добро што ја најављено покретање правног и судског доказивања оболијевања од малигних болести њених грађана да би се видјело колико је то био прљав рат.

 

– Добро је што се покреће тужба против НАТО-а због бомбардовања са осиромашеним уранијумом, поготово подручја око Сарајева, а и остала су контаминирана и то је оставило посљедице по здравље људи у Републици Српској – рекла је Рајилићева.

Она је истакла да породицама, које су претрпјеле посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијуном, треба исплатити одштету.

– Јесте да је ово можда касно и да је могло раније, али боље је икад него никад – рекла је Рајилићева Срни.

На недавним састанцима о здравственим и еколошким посљедицама НАТО бомбардовања Српске осиромашеним уранијумом, републичко руководство је са познатим италијанским адвокатом Анђелом Тартаљом договорило да се организује и прикљупљање медицинске документације ради правног и судског доказивања оболијевања од малигних болести грађана Српске узрокованих овим бомбардовањем.

Адвокат из Рима Анђело Фјоре Тартаља је пред италијанским судовима добио више од 300 пресуда против Министарства одбране Италије у корист италијанских војника, такође обољелих или преминулих од рака, након што су у мисијама на Косову и Метохији, у БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму.

Тартаља је пред италијанским правосуђем, путем вјештачења, анализа и друге аргументације, успио да докаже узрочно-посљедичну везу између боравка на територији бомбардованој осиромашеним уранијумом и оболијевања од рака.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести