НОВОСТИ

Жупљанин: “Марш мира” уз бошњачке ратне заставе изазвао узнемиреност код Срба

05/11/2023

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин сматра да називати одређену манифестацију “Марш мира” у Котор Варошу и Босанској Крупи, а носити униформе такозване Армије БиХ, ратне заставе и узвикивати “Алаху екбер” ствара узнемиреност и подиже тензије у једном дијелу српског народа.

 

– То не доприноси миру и стабилности, него напротив усложњава ситуацију и треба их избјегавати у широком луку – рекао је Жупљанин Срни, коментаришући то што су у Котор Варошу и Босанској Крупи дефиловали Бошњаци за заставама такозване Армије БиХ и Палестинске управе уз повике “Текбир – Алаху екбер”.

Он је рекао да догађаје из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата у БиХ треба обиљежавати на достојанствен начин, а не на начин да се изазива узнемирење и страх код било кога.

Жупљанин је истакао да обиљежавање тих догађаја није забрањено, те да су она могућа и дозвољена, али да би требало да буду у духу поштовања жртве, никако у духу величања било чега што у том рату није било у складу са нормама ратовања.

Он је подсјетио да су током рата Србима, поред остали злочина, одсјецане главе, те напоменуо да нико не би требало да их подсјећа на та дешавања.

– Позивам све у БиХ да обиљежавају догађаје који су им значајни, али да то буде на достојан начин, који не изазива никакву узнемиреност. То је потребно нарочито сада, када је ситуација у свијету тешка и компликована – рекао је Жупљанин.

Такозвани “марш мира” одржан је у Котор Варошу и Босанској Крупи гдје су униформисана лица носила ратне заставе такозване Армије БиХ и Палестинске управе. Међу њима је био и већи број младих и дјеце у маскирним униформама, зеленим береткама и обиљежјима злогласне Армије БиХ, који су узвикивали “Алаху екбер”.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести