НОВОСТИ

Жупљанин: Први март није за славље

28/02/2024

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин изјавио је да је 1. март тужан дан за српски народ, те оцијенио да је нељудски да се у Федерацији БиХ слави овај датум када је прије 32 године убијен српски сват Никола Гардовића на сарајевској Башчаршији.

 

 

Жупљанин је рекао да 1. март није за било какво славље, будући да се тог дана српски народ са тугом сјећа убијеног Николе Гардовића, као и свих невино страдалих у трагичном сукобу.

 

Према његовим ријечима, свима у БиХ је познато да је убиство српског свата 1. марта 1992. године био и повод за избијање рата који је однио многе животе и донио патње припадницима свих народа.

 

Жупљанин је рекао да су тај дан и дани који су му претходили били посљедње упозорење српском народу у БиХ шта му се спрема.

 

– Зато је од судбоносног значаја било проглашење Републике српског народа у БиХ 9. јануара 1992. године и доношење првог Устава Републике Српске 28. фебруара, што је представљало најснажније правно упориште за останак и опстанак српског народа на овим просторима – нагласио је Жупљанин за Срну.

 

Он је напоменуо да нема ни правног упоришта да се тај дан у ФБиХ слави, с обзиром на то да на нивоу БиХ никада није донесен закон о празницима.

 

Жупљанин је рекао да ће за Републику Српску и ове године 1. март бити обичан радни дан.

 

У дијелу ФБиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

 

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар – дан када је у америчкој ваздухополовној бази “Рајт Петерсон” код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести