НОВОСТИ

Аналитичари упозоравају: Опозиција манипулише члановима ЦИК-а; На коцки и стабилност Српске (ВИДЕО)

11/10/2022

Опозиција не крије да им је циљ понављање избора. Саопштили су то и у Београду на конференцији за новинаре. Политиколози упозоравају да опозиција манипулише члановима ЦИК-а, а због пристрасних одлука, упозоравају, на коцки је стабилност и безбједност Српске.

 

Избори

 

На конференцији за новинаре у Београду, коју су СДС и ПДП сазвали да би медијској сцени у Србији објаснили шта је претходило одлуци ЦИК-е о поновном бројању гласова у Српској, Бранислав Бореновић, Јелена Тривић и Милан Радовић без конкретних одговора на наша питања. Иако је конференција трајала сат и 40 минута. Без одговора на везе са Кристијаном Шмитом и кадровима у ЦИК-у.

 

Јавности су пропустили и да објасне како су наводно покрадени само гласови ПДП-овом кандидату за предсједника Српске, Јелени Тривић.

 

Иако нијеми на питања РТРС-а, опозиција у Српској не крије да је њихов циљ понављање избора.

– Важан институционални корак је донијела ЦИК да поново преброји у Главном центру гласове за предсједника Републике Српске на бази чега ће се онда доносити одређени даљи кораци да се преброје гласови за све нивое, а вјероватно и понављање избора и поништавање – рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

А управо на то су упозоравали аналитичари.

– Да се тим процесом поновног бројања тражи нека длака у јајету да би се онда због неких евентуално ситних неправилности и грешака, дошло до неке наредбе која се зове понављање избора – рекао је амбасадор БиХ при ОЕБС-у Синиша Бенцун.

ЦИК је, појашњавају, оставио простор за манипулације обрађујући до поноћи само гласове за чланове Предсједиштва и Парламетарну скупштину. Иако о блискости са члановима ЦИК-а Вањом Бјелицом Прутином, некадашњом савјетницом Мирка Шаровића и бившим чланом Статутарне комисије ПДП-а, Јованом Калабом, опозиција данас пориче било какаве везе, у скупштинским клупама Тривићева је тврдила супротно.

– Ви сад можете да кукате зашто ви немате своје људе које сте дуго, дуго контролисали у ЦИК-у и наштимавали резултате како је вама одговарало – рекла је Тривићева.

 

Пристрасне одлуке ЦИК-а кобне су по Републику Српску, упозорава професор Милош Шолаја. Увод су каже, у период несигурности и нестабилности.

 

– Централна изборна комисија је политичко тијело, политички утичете и морате да водите рачуна о политичким приликама, политичкој стабилности и нестабилности, мислим да се то ЦИК-у десило, да се нашао у процјепу притисака, принципа и права.  Мислим да улазимо у један период несигурности, нестабилности поготово кад је право у питању – навео је професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.

– Сам овај процес овакав потпуно је невиђен раније да кажем преседан, буди сумњу и у онако већ контаминираном амбијенту у којем једно од изборно ноћи па на овамо да се ту желе остварити неки други циљеви – сматра Бенцун.

Прес конференцију у Београду представници ПДП-а и СДС-а отворили су видео-снимцима који су били темељ за, кажу, подношење захтјева ЦИК-у за поновно бројање гласова. Између осталог, снимак из, како тврде Добоја, на које се спаљују гласачки листићи. Околности у вези са снимком утврђује МУП Српске. БН телевизији, која је објавила ове снимке, МУП је упутио писани захтјев да достави све информације које посједује о снимцима. Да је ријеч о монтираном снимку и показним листићима указују маркером искрижана поља, листићи који су без печата и нису пресавијени, истиче градоначелник Добоја Борис Јеринић.

– Види се да је то аматерски урађено да једноставно ти листићи су видно маркером обиљежени, знајући да на сваком бирачком мјесту је хемијска оловка што јасно желе да укажу да су то били гласови Јелене Тривић. Ја сам најавио исто тако да ћу поднијети кривичну пријаву против НН лица, константно се ставља да кажем мета на град Добој – изјавио је Јеринић.

Одлуком Централне изборне комисије БиХ поново ће се бројати гласови на 45 бирачких мјеста – на 11 изборних мјеста за парламент БиХ, 14 за парламент ФБиХ, 3 за Народну скупштини Републике Српске, те 17 за скупштине кантона.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести