НОВОСТИ

Анђелковић: Пекинг штити Српску од једностраних одлука Запада

17/08/2021

Дипломатска нота Амбасаде Кине у БиХ, у којој се истиче да та земља не прихвата легитимитет Кристијана Шмита као новог високог представника у БиХ, представља гаранцију да Шмит и они који га штите неће моћи једнострано да дјелују против Републике Српске, оцијенио је политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић.

 

Драгомир Анђелковић

Политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић

 

Коментаришући ноту коју је кинеска Амбасада упутила на адресе Канцеларије високог представника и Министарства иностраних послова у Савјету министара, Анђелковић је за Срну истакао да је за Српску и Србе веома добро што је Кина тако реаговала и што се заједно са Русијом супротставља намјери Запада да једнострано намеће своју вољу у БиХ.

 

„Запад је то дуго радио, али је, ипак, пробао да нађе неке правне форме да та једностраност коју намеће изгледа колико-толико легитимно“, подсјетио је Анђелковић.

Међутим, према његовим ријечима, именовањем Шмита потпуно се изашло из тих оквира, и то противно договору да Савјет за примјену мира ради на принципу консенсуза.

„То што ради Запад није удар само на Републику Српску и Србе у цјелини, већ понижавање других великих сила, односно Русије и Кине“, указао је Анђелковић.

Он је објаснио да се Кини и Русији на тај начин шаље порука да међународно право више не постоји и да Америка са својим савезницима себи даје за право да ради шта хоће и да се ни на кога не обазире.

„Нормално је што су Русија и Кина реаговале и што су се томе успротивиле. Тиме не штите само нас него и свој интегритет и сопствену глобалну позицију“, закључио је Анђелковић.

Амбасада НР Кине у БиХ званично је потврдила Срни да је упутила дипломатску ноту у којој се наводи да власти ове земље не прихватају легитимитет Кристијана Шмита као новог високог представника у БиХ.

„Амбасада НР Кине у БиХ је у ноту одговора ОХР-у изнијела став да с обзиром на то да није усвојен нацрт резолуције о именовању високог представника који су предложиле Кина и Русија на Савјету безбједности УН, кинеска страна сматра да именовање новог високог представника није легитимно“, наводи се у одговору Амбасаде Кине у БиХ на питање Срне о дипломатској ноти.

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је раније да његова земља не признаје легалност и легитимитет Шмитовог избора и поручио да не намјерава сарађивати са Шмитом.

Русија и Кина су као сталне чланице Савјета безбједности УН прошлог мјесеца поднијеле заједничку резолуцију којом је затражено затварање ОХР-а у БиХ. За резолуцију су тада гласали представници Русије и Кине, док је 13 других чланица Савјета безбједности било уздржано.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести