НОВОСТИ

Бањац: Четири делегата у Дому народа БиХ важна за одбрану интереса Српске

28/11/2022

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац сматра да је једина логична ствар да се власт на нивоу БиХ формира уз учешће изборних побједника и владајуће већине у Републици Српској, чија би четири делегата у Српском клубу Дома народа Парламентарне скупштине БиХ била важан дио одбране интереса Српске.

 

 

– И то заједно са посланицима у Представничком дому парламента БиХ и српским чланом Предсједништва БиХ – рекао је Бањац Срни поводом данашњег састанка представника опозиције из Српске – СДС-а, ПДП-а и листе “За правду и ред” са руководством СДП-а БиХ у Сарајеву на којем ће бити разговарано о избору делегата у Дом народа БиХ из Српске, те о формирању власти на нивоу БиХ без СНСД-а.

Он је рекао да је легитимно право свих партија, па и опозиције у Српској, да покуша да уђе у власт на нивоу БиХ.

– Али, видјећемо. Мислим да неће доћи до другачијег формирања власти, осим онако како је народ изгласао на изборима – рекао је Бањац.

Он је поновио да улазак опозиције у Српској у власт на нивоу БиХ не би био у складу са изборним резултатима.

– Наравно да не ако знамо да српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић долази из СНСД-а – партије која је освојила највише гласова. Ту имамо и Уједињену Српску и ДЕМОС који имају посланике у Представничком дому парламента БиХ. И када све погледамо, владајућа коалиција у Српској има реалну већину што се тиче српског дијела у Дому народа – подсјетио је Бањац.

Он каже да га зачуђује борба за четвртог делегата у Дому народа парламента БиХ у којој коалиција на челу са СНСД-ом покушава да их има како би блокирала све могуће процесе на штету Српске.

– С друге стране, опозиција има толику жељу да блокира у томе владајућу већину у Републици Српској, а све да би могли да договарају нешто са партијама из Федерације БиХ што је за мене апсолутно несхватљиво. Мора се знати да су Дом народа парламента БиХ и наведена четири делегата у Српском клубу, уствари, највећа заштита коју Српска може имати у парламенту и заједничких институцијама БиХ – рекао је Бањац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести