НОВОСТИ

Благослов у тешко вријеме

22/10/2021

Данас, 22. октобра 2021. године, Бањалуку очекује посјета Његове светости патријарха српског Порфирија.

 

Благослов за Републику Српску

 

Долази ли патријарх Порфирије у право вријеме у Републику Српску? Сада, када је Република Српска на раскршћу, мети напада, у рату без рата.

Не издају Републику Српску само невјерници и страни непријатељи, најгори су издајници они који су ту, који живе у Републици Српској, који живе од ње и који је уништавају чак и само мислима.

Црну Гору и светиње одбранише црква и вјера у Бога. Хоће ли народ Републике Српске схватити да једну земљу имамо и да зарад политике, болесних и амбициозних циљева и личних користи не смијемо да дирамо нашу светињу, а то је наша земља, наша Република Српска.

Мјесецима се прича о звецкању оружја, али овај „рат“ гори је од испаљеног метка. Бори се ријечима, ратује изјавама, бомбардује вијестима, гази се људство, руши се мир и нарушава слога. Док се ми боримо само за оно наше, лијепе се плакати који позивају на рат.

Можемо ли се као народ удостојити, доћи себи, схватити да свако и сви ми имамо право на своје, земљу, вјеру, цркву?

Намећете нам законе, постављате високе представнике, пријетите овим и оним. Мислите ли да након толико костију положених у ову земљу, нисмо у стању да је бранимо и сачувамо, понижавате нам и земљу и вјеру. Одузимате наше, намећете своје, рушите нам законе, пишете своје. Нас називате геноцидним народом, а нашу историју сахрањујете.

 

Смета вам хармоника, пјесма. Знате ли да су Срби пјевали и кад су у логоре ишли, кад сте им одузимали животе.

 

Оно што нам не можете одузети је вјера и благослов.

„Вјера није само пуко увјерење, вјера је повјерење у Бога и препуштање себе Његовом суду. Када живимо јеванђеље Христово онда идемо путем сигурности. Не постоји то што нас може помутити. Не постоји дилема да ли се црква модернизује, црква је увијек савремена, често је покретач развоја, али оно што нас чини јединственим је вјера у Бога. Без Христа и без Његовог система вриједности сваким даном смо ближи дезинтеграцији, а са Христом сваки нови дан јесте нови и постајемо млађи у Христу и Господу. Понекад, као што је у јеванђељској причи речено, чврстом вјером можемо мијењати свијет у себи и свијет око себе“, рекао је једном приликом Патријарх Порфирије и са тим треба да се водимо и у ова тешка времена за наш народ и нашу Републику.

 

Аутор: Милица Кресојевић

Остале Вијести