НОВОСТИ

Будимир: Принципијелан став Кине о именовању високог представника

17/08/2021

Дипломатска нота Амбасаде Кине у БиХ је принципијелан став ове земље да неће поштовати одлуку донесену мимо међународног права о избору високог представника у БиХ, али ће и побољшати позицију Републике Српске, рекао је Срни професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Жељко Будимир.

 

Жељко Будимир

професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Жељко Будимир

 

 

Ако су двије од пет сталних чланица Савјета безбједности УН против именовања високог представника у БиХ на овај начин, нагласио је Будимир, јасно је да је човјек који се преставља као високи представник нелегалан и нелегитиман.

Будимир је нагласио да овакав став Кине у овом тренутку побољшава позицију Републике Српске која се, прије свега, позива на међународно право и Дејтонски споразум и на тај начин брани свој политички и правни статус унутар БиХ.

„У сваком случају, ово је показатељ да се међународно право у БиХ у ранијем периоду није поштовало и да ово ипак нису деведесете године када се међународно право тумачило кроз одлуке Вашингтона или неких земаља чланица ЕУ“, рекао је Будимир.

Амбасада Кине у БиХ званично је потврдила Срни да је упутила дипломатску ноту у којој се наводи да власти ове земље не прихватају легитимитет Кристијана Шмита као новог високог представника у БиХ.

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је раније да његова земља не признаје легалност и легитимитет Шмитовог избора и поручио да не намјерава сарађивати са Шмитом.

Извор: Срна

Остале Вијести