НОВОСТИ

Будимир: Цвијановић у Вашингтону заступала интересе Српске (ВИДЕО)

05/11/2021

Састанци предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић са америчким изаслаником за изборне реформе у БиХ Метјуом Палмером и специјалним изаслаником државног секретара САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром за Републику Српску су веома важни, истакао је професор међународних односа Жељко Будимир у емисији Печат.

 

Жељко Будимир

 

Предсједница Цвијановић имала је и састанке са челним људима Пентагона, Сената и конгресменима. И сви су чули и другу страну приче о ситуацији у БиХ.

– На ове састанке реаговала је и опозиција гдје је истакнуто да је ово био званични дипломатски састанак, гдје је предсједница Цвијановић заступала интересе Српске. Није се радило о неким тајним састанцима и тајним позивима, које је Ескобар упућивао појединим политичким партијама из опозиције и позивао их да саботирају рад Народне скупштине. Овдје се радило о званичном састанку на којем је предсједница изнијела политику везану за враћање надлежности коју спроводи власт у Српској – истиче Будимир.

Ово што данас видимо јесте дипломатска акција Републике Српске којом се она бори за своју позицију, каже Будимир, и додаје да се Српска бори за своје националне интересе због чега је Жељка Цвијановић и боравила у овој вишедневној посјети Вашингтону.

– Предсједница је имала сусрете и са другим представницима, других најважнијих институција у Вашингтону. Ескобар дефинитивно није најважнија особа са којом се предсједница састала, јер је он изасланик америчког предсједника и није доносилац одлука. Ради се о једном извршиоцу радова у складу са политиком, која је дефинитивно застарјела на Балкану и подсјећа нас на ’90. године, коју не можемо да узмемо за релевантну, јер се структура моћи у свијету промијенила – навео је Будимир.

Видео погледајте ОВДЈЕ

Остале Вијести