НОВОСТИ

Буџет Предсједника Српске повећан у знак подршке хуманитарно друштвеним акцијама

28/10/2022

Влада РС утврдила је данас по хитном поступку Приједлог буџета за наредну годину у износу од 5,383 милијарди КМ, који је већи од другог ребаланса буџета Српске за ову годину за 873 милиона КМ.

 

Влада Републике Српске

 

Овим приједлогом се, између осталог, буџет Предсједника РС са овогодишњих 10,8 милиона КМ повећава на чак 56,5 милиона КМ.

Најзначајнији раст у буџету Предсједника односи се на расходе по основу коришћења роба и услуга који су са 7,2 милиона КМ повећани на 52,6 милиона КМ.

Како се види из документа умјесто овогодишњих 3,3 милиона КМ за подршку хуманитарним и друштвено корисним акцијама и за покровитељства Предсједник РС је добио 20 милиона, док је за пројекат подршке за изградњу, адаптацију и опремање објеката за дјецу и омладину предвиђено 30 милиона умјесто овогодишњих 956.500 КМ.

У приједлогу буџета РС је наведено да планирани расходи по основу коришћења роба и услуга у 2023. години износе 190 милиона КМ, што представља увећање од 55,1 милиона КМ, односно 40,8 одсто у односу на средства планирана другим ребалансом буџета за 2022. годину.

– Расходи по основу коришћења роба и услуга су планирани у складу са политикама штедње и ограничавања непродуктивне потрошње, при чему се водило рачуна да се не угрози функционисање и рад буџетских корисника приликом извршавања активности из њихове ресорне надлежности. Увећање ове групе расхода је у највећој мјери резултат планирања средстава за реализацију пројекта подршке хуманитарним и друштвено корисним акцијама и покровитељства и пројекта подршке за изградњу, адаптацију и опремање објеката за дјецу и омладину, те увећања расхода за стручне услуге – наведено је у приједлогу, пише Капитал.

Подсјећамо, према потврђеним подацима Централне изборне комисије БиХ нови предсједник РС је Милорад Додик.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести