НОВОСТИ

Високи Дечани: Косовски политичари угрожавају безбједност

10/10/2022

Црквене старјешине манастира Високи Дечани саопштили су данас да је српска православна епархија на Косову и Метохији увијек била отворена за дијалог са институцијама у покрајини, али не и по питању законитости одлуке Уставног суда на КиМ из 2016. године којом је потврђено власништво манастира Дечани над 24 хектара земље.

 

 

– Ово је чврст став амбасадора Европске уније, ОЕБС и Квинте – наводи се на Твитеру манастира Високи Дечани.

Из манастира поручују да неосноване оптужбе косовских званичника против цркве угрожавају безбједност, имовину и религијске слободе.

– Због систематског кршења наших права, чак и оних загарантованих косовским законима, СПЦ не може нормално да функционише на Косову без заштите њеног идентитета, права, имовине и слобода, уз чврсте међународне гаранције и заштиту КФОР-а у Дечанима – наводи се у саопштењу.

Из Високих Дечана поручују и да су ових дана “предсједник и премијер привремених приштинских институција јавно рекли да одбијају да имплементирају одлуку Уставног суда из 2016. године, којим се манастиру признаје власништво над 24 хектара земље”.

– Подривајући коначну и неопозиву одлуку косовског Уставног суда по питању манастира у Дечанима и мешањем политичара у судске одлуке, озбиљно се подрива владавина права на Косову, чиме се још више угрожавају вјерске слободе и повјерење између заједница – закључује се у поруци на Твитеру манастира Високи Дечани.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести