НОВОСТИ

Више од 132.000 грађана Српске потписало петицију

18/08/2021

Више од 132.000 становника Републике Српске до сада је потписало петицију којом изражавају став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка.

 

Више од 132.000 грађана Српске потписало петицију

Више од 132.000 грађана Српске потписало петицију

 

Овом петицијом становници Српске су изразили и недвосмислен став да нису сагласни са било којим законом или одлуком коју је покушао наметнути одлазећи високи представник у БиХ, Валентин Инцко.

Он је, након што је недавно поднио оставку, наметнуо допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

„Шмит није високи представник, бави се питањима која немају везе с њим”

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да се Кристијан Шмит лажно представља као високи представник, јер он то није.

„Оно што Шмит овдје промовише као своју агенду апсолутно није у надлежности високог представника, што говори о томе да само треба имати појачану сумњу и неприхватање таквог лика.

Видим да се Кристијан Шмит расипа неким оптимизимом и покушава да наметне агенду коју само он има о себи. Оно што Шмит најављује то није била улога високог представника у БиХ ни у прошлости”, истакао је Додик у интервјуу за београдске “Вечерње новости” који ће бити објављен сутра.

Додик: Покретање петиције је лични отпор према антицивилизацијској одлуци

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију.

Забранити дјеловање Суда, Тужилаштва БиХ и СИПА-е на простору Републике Српске. Игнорисање свих инситуција изван Детонског мировног споразума. То ће, ако тако одлучи Народна скупштина Републике Српске, бити одговор на Инцково наметање Закона о забрани негирања геноцида. То је, каже српски члан Предсједништа БиХ, посљедња понуда.

Шта грађани Српске мисле о Инцковој одлуци

„Сматрам да је ово непотребна одлука. Сматрам да ово гура БиХ сигурно 20 година уназад и међу првима сам дошао да потпишем петицију и да подржим.”

„Зато што сматрам да ми Срби треба да будемо јединствени и да требамо тако да наставимо, да се боримо за јединство.”

„Очекујем да то пониште, јер је то неправедно према српском народу и према Републици Српској, јер нисмо ми починили то”

Ковачевић: Потпиши! За истину!

„Господин Додик јасно је изразио став, да се у Сребреници није догодио геноцид, уважавајући сваку жртву. За српске жртве нико у грађанском рату није одговарао, али не можемо пристати да манипулацијама српски народ буде једини окарактерисан као геноцидан”, казао је Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ.

Ковачевић је рекао да ће потписивањем петиције српски народ показати да је јединствен. Додао је да БиХ може опстати само ако високи представници оду из БиХ.

Он је након изјаве, такође потписао петицију.

Вулић: Први пут ће политичко Сарајево видјети шта је српско јединство

На петицију у Добоју, међу првима свој потпис је ставила Сања Вулић посланик СНСД-а у Представничком дому.

„Сигурна сам да ће по први пут политичко Сарајево да види шта је српско јединство. Свему ономе што је наметнуто и што је ванцивилизацијски преседан који се десио послије толико година у БиХ, који се нигдје на свијету није десио, да вам неко одузме право на мишљење и право на говор”, рекла је Сања Вулић, посланик СНСД-а у ПД ПСБИХ.

Жунић: Фокусирајмо се на одбрану националног достојанства

Предсједник Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић позвао је опозицију у Српској да страначке проблеме и питања оставе по страни и да се сви заједно, и власт и опозиција, фокусирају на одбрану националног достојанства.

„Питање истине о рату у БиХ и питање слободе изражавања нису питања о којима треба да брине само СНСД, то су питања за све национално одговорне појединце и организације”, поручио је Жунић.

Тадић: Једина исправна реакција на нову одлуку високог представника је одбацивање сваке одлуке

„Једина исправна реакција на нову одлуку високог представника је одбацивање и престанак примјене сваке одлуке коју су досадашњи високи представници доносили позивајући се на тзв. Бонска овлашћења. Тиме се Дејтонски споразум поштује и штити се од узурпатора”, навео је Огњен Тадић на свом Тwиттер профилу.

Бијељина: Грађанско „НЕ” самовољи високог представника

Прве потписе на петицију којом се одбацује наметање одлуке високог представника Валентина Инцка и потврђује став да се у Сребреници није догодио геноцид данас су у Бијељини ставили новинари, спортисти, млади људи и градски и републички функционери који су на тај начин подржали борбу Републике Српске за истину и слободу.

Грађани Добоја су масовно изашли да потпишу петицију

Петицију је међу првима у Добоју потписао Алекса Мирчетић, а то је образложио потребом да се поништи наметнута одлука, за шта је више него икада раније потребно српско јединство.

„Треба сви да заборавимо на боје страначких дресова и да чврсто станемо за поништење одлуке”, изјавио је Мирчетић.

Ковић: Најстрашнији Инцков скандал, потребна солидарност Србије са Српском

Историчар Милош Ковић указао је на потребу доношења резолуције која забрањује порицање геноцида над српским народом, те да ће петиција коју је покренуо српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик да се одбаци одлука Валентина Инцка о наметању “забране негирања геноцида” имати ефекта.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести