НОВОСТИ

Вишковић: Нижа маржа за основне животне намирнице, повећање средстава у буџету за 2022.

03/11/2021

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је у интервјуу Срни да ће Влада на сутрашњој сједници реаговати на раст цијена и донијети измјене уредбе о маржама којим је предвиђено њено ограничење за основне животне намирнице.

Радован Вишковић

Вишковић је нагласио да је до сада максимална маржа у велепродаји и малорподаји била 10 одсто, односно осам, а да ће овим измјенама бити осам одсто, односно шест.

НЕЋЕ БИТИ НИКАКВИХ УМАЊЕЊА У БУЏЕТУ, СВИ МОГУ РАЧУНАТИ НА УВЕЋАЊА

Говорећи о припреми буџета Српске за наредну годину, премијер је рекао да је Влада тренутно у фази анализа и пројекција, те да ће у наредних мјесец, мјесец и по изаћи у Народну скупштину са приједлогом буџета како би могли испоштовати све законом предвиђене услове да би 1. јануара наредне године Република Српска добила нови буџет.

– Сада не могу више говорити о тим припремама, биће потребне и консултације са нашим партнерима, али је сигурно да ћемо у складу са реалним могућностима и реалним задужењима ићи на варијанту повећања примања свим буџетским категоријама. Оно што сада могу засигурно рећи јесте да неће бити никаквих умањења било коме и да сви могу рачунати на увећање – истакао је Вишковић.

Осврнувши се на економску ситуацију у Српској у овој години, Вишковић је рекао да су упркос свим тешкоћама а посебно пандемији вируса корона остварени више него добри резултати што потврђују статистички подаци.

– Прије пар мјесеци повећали смо плате, пензије, од 1. октобра сви незапослени демобилисани борци млађи од 60 година имају право на мјесечну финансијску накнаду у зависности од учешћа у рату. Према досадашњој евиденцији, 9.200 демобилисаних бораца ушло је у мјесечну исплату, а позивам и све оне који се нису пријавили да то учине преко општинских борачких организација, као и оне који су се вратили у своја предратна пребивалишта. Сви они биће обухваћени овим правом, јер сви су били борци Војске Републике Српске без обзира гдје сада живе – појаснио је Вишковић.

Он је додао да су удвостручена средства за финансирање програма самозапошљавања демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца и она сада умјесто по 5.000 КМ износе 10.000 КМ.

Вишковић је истакао да Влада уредно измирује све обавезе, домаћински се односи према средствима којима располаже, али често у налету свих измишљених и вјештачки наметнутих афера има мало простора да представе све позитивне показатеље.

– Ми немамо дуговање према било коме, ни по питању субвенција, подстицаја, социјалних и личних давања, неке ставке смо ребалансом буџета и повећали, као што су на примјер подстицаји у пољопривредни и то ћемо радити и у наредном периоду. Статистички подаци су неумољиви и они јасно говоре каква је ситуација у Републици Српској. Такође, имамо повећање извоза за 30 одсто, а увоза за 20 одсто што је добро за економију и за Републику Српску – нагласио је Вишковић у интервјуу за Срну.

Он је навео да су сви економски показатељи, за сваку владу, више него добри у времену пандемије вируса корона која, нажалост, и даље траје и због које се и даље издвајају значајна средства у здравствени и реални сектор.

– Када говоримо о бруто домаћем производу /БДП/, он је у другом кварталу растао невјероватних 10 процената, а очекујемо да ћемо ову годину завршити растом од шест одсто. Расподјела коефицијената БДП је најбоља од постојања Републике Српске, расту и приходи, и индиректни и директни, што указује на опоравак економије захваљујући мјерама Владе, али и сарадњи са социјалним партнерима која је изузетно добра – појаснио је Вишковић.

Он је навео да није научио другачије радити осим домаћински и искрено у складу са реалним стањем.

– Ако неко мисли да на тренутак буде популаран са неком лажи, нека тако ради, мене то не занима. Научио сам да функционишем тако да реално посматрам стање, реално цијеним буџет, приходе и расходе и не могу прихватити обавезу коју не могу финансирати. Знам да би за пензионере, са којима имамо изузетно добру сарадњу, била добра информација да најавимо раст пензија од 20 одсто, али онда долазимо у позицију, као што су неки раније радили, да умјесто 12 пензија исплатимо пет или осам. То нећу да дозволим, јер је мој циљ да повећавамо пензије али и да обезбиједимо редовну исплату свих 12 пензија у години – нагласио је Вишковић.

Упитан да прокоментарише сталне тврдње опозиције да је економска ситуација изузетно тешка, да је Српска пред банкротом, да пропада у економском смислу, Вишковић је нагласио да економски показатељи све то демантују.

– Навешћу само један примјер како опозиција реагује на активности Владе. Половином 2019. године рекли смо да је наша намјера да просјечна плата буде 1.000 КМ, што је опозиција дочекала са подсмијехом и омаловажавањем, а сада кад смо то и премашили – сви ћуте као да се није ни десило. Питаћу их само једно – шта су урадили у локалним заједница у којима су они власт за добробит грађана и просперитет, а да није урадила републичка или нека друга власт? Нису у стању да окрече фасаду без помоћи Владе Републике Српске.

Такође, били су власт на нивоу БиХ у протеклом мандату па шта су урадили? Шта су доброг грађани осјетили од те њихове владавине? Имамо и најсвјежији примјер Бањалуке, што је добро за поређење рада њихове власти са владавином СНСД-а у том граду. Ако грађани кажу да је боље сада него што је било када је Бањалуком владао СНСД, онда никакав проблем, ја ћу то поштовати, али нисам сигуран да је то тако – нагласио је Вишковић.

Он је навео да све оно што је опозиција критиковала у Бањалуци, сада је дупло горе, од тога да запошљавају само страначки кадар док су им уста била пуна прича да СНСД то ради, па до тога да не проводе транспарентно јавне процедуре, нити раде ништа од онога што су обећали.

ВЛАДА ВОДИ РАЧУНА О РАВНОМЈЕРНОМ РАЗВОЈУ СРПСКЕ

За разлику од њих, рекао је Вишковић, Влада извршава све што је обећала и води рачуна о равномјерном развоју Републике Српске, демантујући тврдње опозиције да Влада не улаже у општине на чијем челу су начелници из опозициних партија.

– Ова влада и владајућа коалиција воде рачуна и улажемо у сваку локалну заједницу од Требиња до Новог Града. Улажемо и у општину Теслић, Котор Варош, Соколац, Источни Стари Град… Градоначелник Бањалуке је на састанку у Влади питао да ли можемо помоћи финансирање спортске дворане на Лаушу, чија је вриједност милион и по КМ, и ми смо то одобрили и обезбиједили 750.000 КМ – рекао је Вишковић.

Он је навео да ко год жели коректну сарадњу са Владом – има је, мада има и оних који мисле да су изнад Владе. “То је њихов став и њихово размишљање, али тако се не сарађује и тиме се не доприноси добробити за своју локалну заједницу”, рекао је Вишковић.

Говорећи о програму према којем ће Влада издвојити 20 милиона КМ за инвестирања у локалне заједнице широм Републике Српске, Вишковић је рекао да је то програм који траје неколико мјесеци и подсјетио да је био отворен јавни позив према локалним заједницам које су кандидовале своје пројекте.

– Тражили смо само да обрате пажњу на приоритете, оно што они сматрају важним за локалну заједницу, да се првенствено концентришу на пословне зоне, инфраструктуру, јавно снабдјевање, вртиће, школе… Тако смо и степеновали те пројекте. Већина локалних заједница је аплицирала за само један пројекат, а неке за више њих. Износ средстава ограничен је на милион КМ. Ако имамо у виду да су 64 локалне заједнице, ми смо за ту намјену у ребалансу буџета резервисали 20 милиона и цијенећи њихове приоритете одређиваће се износи – појаснио је Вишковић.

Он је најавио да ће лимит од 20 милиона бити проширен на локалне заједнице у ФБиХ са већинским српским становништвом да би удовољили и захтјевима тих општина и тамошњег становништва.

Премијер је нагласио да је веома важно да тај новац не иде у буџете локалних заједница, већ Влада уплаћује средства директно извођачу радова.

– Не можемо дозволити да било ко и било гдје злоупотријеби та средства и да она оду у неке намјене за које не желимо. Не можемо дозволити да се та средстава користе за лична примања већ искључиво за пројекте који су од значаја за локалне заједнице и становништво које у њима живи. Моја препорука је била да водоснабдјевања буде приоритет у срединама у којима људи у 21. вијеку немају воду 24 сата, а на другом мјесту су производни капацитети и привлачење инвестиција.

Уколико нека локална заједница жели да та средства инвестира у пословну зону, производне хале, подстицаје за привлачење нових инвестиција, отварање нових радних мјеста, Влада ће ту ићи приоритетно а колико ће тога бити зависи од локалних заједница, начелника и градоначелника – појаснио је Вишковић.

КИСЕОНИКА ИМА ДОВОЉНО И ТАКО ЋЕ БИТИ И УБУДУЋЕ, ЖИВОТИ ГРАЂАНА НА ПРВОМ МЈЕСТУ

Када је ријеч о борби против пандемије вируса корона и стању у здравственом сектору, предсједник Владе је у интервјуу Срни рекао да се борба са вирусом корона наставља, напомињући да је прије седам дана донесена одлука о набавци заштитне опреме за наредна четири мјесеца вриједности 8,5 милиона КМ.

– Оно што је посебно важно и што желим да нагласим због наших грађана јесте да је стање са набавком кисеоником уредно и тако ће бити и убудуће. Наши пацијенти којима кисеоник значи живот неће имати проблема. Кисеоник ћемо редовно набвљати, јер су нама животи наших грађана приоритет – истакао је Вишковић.

Он је рекао да мора подсјетити опозицију да су се на почетку пандемије вируса корона сакрили у мишије рупе, нико их није могао наћи, док су министри, цијела Влада и сви представници институција Српске даноноћно радили како би се пружила правовремена и адекватна заштита становништвУ Републике Српске, а данас, кад су изашли из скровишта, измишљају афере и криминализују сваки потез институција Српске.

– Њима је све криминал и корупција, у све се разумију, а гдје су били у марту прошле године!? Лако је бити генерал послије битке, а битка траје скоро двије године. Ако се неко на било који начин огријешио о закон, наравно да мора да одговара и нико није против тога, али то треба да раде надлежне институције, а не да ви прозивате да су сви криминалци, лопови, ништа не ваља што смо учинили… То је нешто с чим се не могу помирити, јер није тачно – истакао је Вишковић.

Он је нагласио да су ти неодговорни појединци који се у све разумију својим изјавама и измишљеним аферама довели до тога да су многи људи забринути за себе и своје најближе због разних констуркција у вези са кисеоником.

КИСЕОНИК КОЈИ СЕ ДОНЕДАВНО КОРИСТИО БОЉИ ОД САДАШЊЕГ КОЈИ ИМА ОДОБРЕЊЕ АГЕНЦИЈЕ

– Грађани Републике Српске морају да знају да се кисеоник у здравственом сектору Српске користи од њеног постојања. Исти кисеоник је кориштен и прије 20 година, кориштен је и у бившој Југославији, као и у цијелом свијету. Када је наметнута та тзв. афера кисеоник, Влада је одмах задужила надлежне да ураде анализе кисеоника чије резултате смо презентовали грађанима. У међувремену сам наредио нашем Инспекторату да изврши тестирање кисеоника који сада узимамо од добављача који има одобрење Агенције за лијекове БиХ.

Резултати су показали да је наш кисеоник који смо донедавно користили у здравству Републике Српске за нијансу бољи него овај што сада добијамо од компаније која има одобрење Агенције и испоручује нам тзв. медицински кисеоник, а ми смо користили као неки други. Квалитет кисеоника који користе наше здравствене установе одговара медицинском кисеонику, а то је сваки онај који има чистоћу преко 99,5 а ми, у нашим здравственим установа, користимо кисеоник чистоће од 99,97 или 99,98 одсто. То је знатно изнад границе која је предвиђена за тај, како кажу, медицински кисеоник – прецизирао је Вишковић.

Вишковић је позвао представнике Агенције за лијекове БиХ да изађу и одговоре грађанима Републике Српске који се кисеоник користио у априлу, мају и цијеле прошле године у БиХ, региону, а који се користи данас и објасне у чему је разлика – у игри ријечи или квалитету кисеоника.

НАМА ЈЕ НА ПРВОМ МЈЕСТУ ЗДРАВЉЕ ЉУДИ, А НЕ АДМИНИСТРАТИВНЕ БАРИЈЕРЕ

Он је нагласио да је за њега недопустиво да неко на прво мјесто постави административне баријере или нека правила, а на друго људске животе.

– Нисам присталица тога и за мене је на првом мјесту човјек и живот сваког грађанина, па тек онда папирологија, јер пацијенти у одређеном моменту не могу да живе без кисеоника и стављање одређене именице или ограничења не може бити испред људи и њиховог здравља – рекао је Вишковић.

Он је упитао зашто Агенција за лијекове БиХ није контролисала раније кисеоник, зашто нису узели узорке и радили анализу па онда рекли да се користи кисеоник који не одговара стандардима.

 -Сматрам да је овдје ријеч о класичном спиновању и да кроз ту тзв. аферу кисеоник дођемо у позицију да немамо довољно кисеоника у Републици Српској и да неко, не дај Боже, изгуби живот. Онда би тек услиједила поента цијеле ове измишљене афере и салва напада према министру, премијеру и свим представницима институција Српске.

Наравно, да ми нисмо могли дозволити да немамо кисеоника и одмах смо као одговорни људи који су преузели одговорност да воде институције на легалан начин реаговали и предузели све активности да обезбиједимо довољне количине кисеоника. Контактирали смо стотине људи и лично и институционално да договоримо како да ријешимо ово питање, јер оно није проблем само Републике Српске, већ и ФБиХ али је неко хтио само да га пресели на наш простор – појаснио је Вишковић.

На питање да ли су појединци из опозиције заиста били спремни да жртвују и пацијенте у ковид болницама ради неких својих интереса, Вишковић је рекао да не жели на то питање да одговори, додавши да су грађани веома паметни и разумни и они најбоље могу да виде и процијене на шта је све неко спреман у одређеном моменту да уради за шаку власти.

– Ја сам рекао шта је био проблем и шта је могло да буде. Ми смо због те тзв. афере у једном моменту имали мање од сат времена између потпуног нестанка кисеника у УКЦ и доласка нове количине, а на кисеоничкој подршци тада је било око 200 пацијената. Мислим да сам тиме све рекао – нагласио је Вишковић.

Он је додао да је поражавајуће за креаторе те тзв. афере чињеница да појединци данас, двије године након тешке борбе са ковидом и улагања надљудских напора, здравствене раднике, наше хероје, називају убицама, тровачима пацијената.

– То је страшно. Па то су они исти људи којима смо аплаудирали, а данас неки себи дозвољавају да их тако називају. Али, хвала Богу, велики број грађана Српске је преживио захваљујући кисеонику и они најбоље могу да посвједоче о томе, јер да није било кисеоника они данас не би били међу живима. Зато кажем, нека грађани сами процијене и виде на шта је неко спреман да уради због шаке власти иако су избори једино мјесто гдје освајате или не освајате власт – закључио је Вишковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести