НОВОСТИ

Вишковић: Једино се Срби и Српска боре за уставну – дејтонску БиХ

18/11/2021

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да се једино Срби и Република Српска боре за уставну – дејтонску БиХ.

 

Радован Вишковић

Радован Вишковић

 

Вишковић је за Радио Републике Српске рекао да у разговору са страним амбасадорима увијек постави питање да ли се у њиховој земљи може донијети нека одлука која није у складу са Уставом, те да је добијао негативан одговор.

“Након тога, моје сљедеће питање је: `Како је онда то могуће у БиХ, а ви то подржавате?` Они ту стану јер не знају шта да нам кажу и оптужују Републику Српску да је за сецесију, те да изазива сукобе и рат”, каже Вишковић.

Вишковић је нагласио да апсолутно ништа од тога није тачно и да Република Српска само тражи 26 година након потписивања Дејтонског мировног споразума да се поштује тај споразум.

“Ако неко каже да не треба да се поштује Дејтонски мировни споразум или да је ово или оно превазиђено, онда се мора сјести и договарати се које је рјешење”, каже Вишковић.

Вишковић је подсјетио да су политичку кризу у БиХ изазвали бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко и тројица страних судија у Уставном суду БиХ, који не живе овђе и немају никакве везе са овим простором.

Он је напоменуо да је Инцко прије него што је напустио функцију наметнуо закон о негирању геноцида.

Вишковић је рекао да судије у Уставном суду БиХ сваки пут прегласају представнике српског народа, те указао на њихову одлуку да шуме више нису власништво Републике Српске, већ да је то заједничка државна имовина, као и пољопривредно земљиште.

Он је истакао да у Уставу БиХ пише да Републици Српској припада 49 одсто територије БиХ, а Федерацији БиХ 51 одсто.

Вишковић каже да се онда с правом поставља питање – зашто се овђе спроводе избори и чему служе парламенти и народни посланици, владе и политичке странке.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести