НОВОСТИ

Гајанин: Бесплатно образовање на јавним универзитетима

09/10/2021

Високо образовање је бесплатно на јавним универзитетима у Републици Српској, и то је свакако најзначајнија предност Закона о високом образовању Републике Српске, рекао је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

 

Гајанин: Бесплатно образовање на јавним универзитетима

Радослав Гајанин (Фото:glassrpske.com)

 

Он је изјавио Срни да постоје бројни изазови које треба дефинисати да се на идентичан начин примјењују законске регулативе, било да је ријеч о јавним или приватним високошколским установама у Републици Српској.

Гајанин је данас у Теслићу отворио округли сто о актуелним питањима из примјене новог Закона о високом образовању и перспективама даљег развоја, којем присуствују сви актери задужени за унапређење високог образовања у Српској.

Он је указао на потребу да се утврди начин на који ће се примјењивати законске одредбе као што су услови за избор наставника и сарадника на високошколским установама, акредитација и реакредитација институција и студијских програма у оквиру факултета.

– Очекујемо и усвајање правилника, прије свега Правилника о мрежи високошколских установа и студијских програма у Републици Српској, као и Правилника о оквиру квалификација у Српској – рекао је Гајанин.

Он је најавио да ће на овом скупу представити и позитивна дешавања у оквиру осигурања квалитета у високошколским установама и међународне сарадње, односно интернационализације универзитета и учешћа у међународним пројектима.

Гајанин је навео да ће о свим темама расправаљати са члановима Ректорске конференције јавних и приватних универзитета Српске, Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Агенције за акредитацију високошколских установа и Савјета за високо образовање.

Директор Агенције за високо образовање Српске Биљана Војводић оцјењује да је Закон о високом образовању отворио многе могућности у области унапређења квалитета, што је исказано и доношењем посебног Закона о обезбјеђењу квалитета.

– Створене су претпоставке да се донесу нови стандарди за почетну акредитацију – изјавила је Војводићева, и указала на потребу да се убрзају неки процеси који су постављени Законом о високом образовању, а о чему би ова конференција требала дати одговарајуће смјернице.

Потпредсједник Савјета за развој виског образовања Српске Драшко Маринковић каже да је у ранијем периоду Савјет дефинисао приједлог мјера и одлука за унапређење високог образовања за период 2021-2023. и низ правилника и стандарда о којима ће се данас разговарати.

Помоћник министра у ресору за високо образовање Јелена Старчевић каже да је округли сто организован у кооперацији Савјета за високо образовање са Ректорском конференцијом из потребе свих актера, укључујући и Министарство за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, да се направи пресјек досадашњег стања примјене новог Закона о високом образовању и Закона о обезбјеђивању квалитета у високом образовању.

Она наводи да су нови закони унијели значајне новине код осигурања квалитета екстерног и интерног, промијењених процедура за акредитацији и почетну акредирацију, што ће данас, уз изградњу квалификационог оквира у Српској, бити у фокусу округлог стола.

Старчевићева је најавила да ће по окончању округлог стола бити одржана и заједничка сједница Ректорске конференције Републике Српске и Савјета за високо образовање Републике Српске како би се договорили будући правци дјеловања и приоритетне активности.

Округли сто о актуелним питањима из примјене новог Закона о високом образовању и перспективама даљег развоја одржава се у хотелу “Кардијал” у Бањи Врућици код Теслића у организацији Ректорске конференције.

Остале Вијести