НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Грабовац: Процесуирати одговорне за злочине над Србима

20/07/2021

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац сматра да српски представници у институцијама БиХ морају покренути питање одговорности Хрватске за агресију на БиХ и за ратне злочине почињене над Србима у Сијековцу и Броду 1992. године.

 

Марко Грабовац

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Марко Грабовац

 

– Српски представници морају да затраже од Тужилаштва БиХ да јавно отвори архиве и документацију, те да коначно процесуирају по командној одговорности наредбодавце и извршиоце ових злочина – рекао је Грабовац Срни поводом обиљежавања 29 година од агресије Хрватске војске на ову општину.

Грабовац је истакао да је за породице српских жртава рата потпуно неприхватљиво да ни након 29 година од стравичног злочина над Србима у Сијековцу, Броду и цијелој Посавини нико није одговарао од хрватских ратних војних и политичких званичника, као и непосредних извршилаца овог злочина.

– Тужилаштво и власти БиХ коначно морају одвојити политику од ових злочина, јер су регуларне снаге Хрватске војске извршиле агресију на БиХ и починиле стравичне злочине над српским народом на овом подручју – поручио је Грабовац.

Служењем парастоса погинулим борцима и полагањем вијенаца испред спомен-обиљежја у мјесној заједници Бродско Поље један у Броду сутра ће бити обиљежено 29 година од агресије Хрватске војске на ову општину.

 

Напад на Брод 3. марта био је само увод за најсвирепије злочине који су се тог мјесеца догодили на подручју ове општине.

 

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сијековцу убили су девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

 

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године.

 

Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године када је генерал Славко Лисица осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести