НОВОСТИ

Грајф: У Сребреници се није догодио геноцид

25/08/2021

Геноцид уопште или појединачни случај геноцида у Сребреници се није догодио, рекао је данас предсједник Међународне независне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године Гидеон Грајф.

 

Грајф: У Сребреници се није догодио геноцид

Грајф: У Сребреници се није догодио геноцид

 

Представљајући извјештај Комисије за Сребреницу, Грајф је на конференцији за новинаре у Београду рекао да тијело којем предсједава сматра да у Сребреници није било геноцида.

Међутим, према његовим ријечима, Комисија препознаје чињеницу да су хиљаде људи који су били ратни заробљеници убијени на најстрашнији начин, због чега одговорни за те злочине морају да буду приведени правди.

“Комисија сматра да злочини у Сребреници не могу да се сматрају геноцидом у складу са чланом 6а Римског статута”, рекао је Грајф.

Он је објаснио да кључ за предупређивање геноцида у будућности лежи у томе да се геноцид дефинише како треба.

“Термин геноцид не смије да се користи олако. Уколико бисмо тај термин користили нон-стоп, временом би прерастао у фразу и постао би безначајан. Свака војска у сваком конфликту би постала геноцидна и сам значај геноцида не би био велики”, указао је Грајф.

Он је истакао да би финални извјештај Комисије требало да помогне свима да се суоче са прошлошћу, да оснажи толеранцију међу народима и да помогне коначном помирењу и заједничком суживоту свих народа у БиХ.

“Комисија не жели да умањи патњу било којег народа. Напротив, чланови Комисије поштују све жртве и саосјећају са свима који су изгубили најмилије у рату у БиХ”, додао је Грајф.

Према његовим ријечима, чланови Комисије жељели су да анализу људске патње ставе у контекст помирења и дијалога.

“Комисија се нада да ће послије овог извјештаја бити спроведени конкретни кораци како би се сви суочили са прошлошћу на основу чиењеница – све стране које су биле у конфликту, али и међународна заједница”, рекао је Грајф.

Према мишлењу чланова Комисије, један од начина за успостављање истинског дијалога и помирења јесте да сви народи и сви представници међународне заједнице одају почаст страдалима у исто вријеме на свим мјестима гдје су се та страдања догодила, и то без изузетка.

“Надамо се да ће овај извјештај, као и активности политичара и званичника довести до помирења”, нагласио је Грајф.

Он је напоменуо да је Комисија жељела да стигне до истине путем објективне анализе чињеница примарних и секундарних извора информација.

Грајф је указао да је Комисија у тој намјери имала опструкције од институција на нивоу БиХ, које су јој ускраћивале право на приступ информацијама од јавног значаја.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске пружила је сву помоћ и подршку Комисији за Сребреницу од тренутка када је њеним рјешењем из фебруара 2019. године и именована.

“Желио бих да кажем да смо ми били потпуно независни и да нико није желио да се мијеша или да врши притисак на нас и да нам диктира шта треба да радимо. Ми смо били апсолутно самостални, због чега сам поносан на чињеницу што сам био предсједавајући такве комисије”, нагласио је Грајф.

Он сматра да је изузетно важно и то што је члановима Комисије Влада Српске обећала да ће прихватити све закључке из њиховог извјештаја по цијену било каквих посљедица.

“Влада Републике Српске је преузела велики ризик на себе, али је тако одлучила и одржала обећање”, закључио је Грајф.

Комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији основана је закључком Народне скупштине Републике Српске 2018. године, а конституисана је у марту 2019.

Комисија, коју чини 10 стручњака са свих континената, послије двије године рада објавила је Извјештај о страдању свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године на више од хиљаду страница.

Послије објављивања тог документа бивши високи представник Валентин Инцко наметнуо је “закон о забрани и спречавању негирања геноцида”.

Извор: Срна

Остале Вијести