НОВОСТИ

Данас годишњица бомбардовања НАТО – број индиректних жртава рапидно се повећава

09/09/2021

У Источном Сарајеву данас, на дан убиства сестре и брата Радмиле и Раденка Галинца, биће обиљежена 26. годишњица НАТО агресије на Републику Српску, њене грађане и имовину. Операција “Намјерна сила” почела је у ноћи са 30. на 31. август 1995. Током двоседмичног бомбардовања војних и цивилних циљева, убијено је 59, а рањено 119 Срба, а причињена је огромна материјална штета.

 

Нато бомбардовање Српске 3

Први избачени смртоносни товари злочиначког пакта предвођеног америчким бомбардерима однијели су и прве жртве – десет недужних српских војника, чији је једини “гријех” то што су у зло вријеме и без икаквог упозорења били задужени за обезбјеђење телекомуникационог торња на Зловрху код Рогатице.

Који дан касније, на саобраћајници надомак Вогошће, у аутомобилу, бјелосвјетске плаћене убице “одабрале” су брата и сестру, Раденка и студентицу Радмилу Галинац. Враћали су се из Војковића са четердесетодневног помена брату Радовану.

Двије седмице непрекидно, кружили су злокобно и “бирали” предајнике, касарне, мостове, путеве, резервоаре за воду… Испуштали смртоносни терет.

– Циљеве су неселективно бирали, тако да су, између осталог, бомбардовали болницу Жица у Блажују, болницу на Палама у Касиндолу, амбуланте у Лукавици и Врбљанима код Кључа – каже министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Бранислав Илић, који је у вријеме НАТО бомбардовања био новинар и директор СРНЕ истакао је да када је емисиони систем потпуно уништен, јавио се чудесан ентузијазам, као и инат да се не поклекне већ настави борити.

– Након првог дана бомбардовања, након што су готово сви медији престали са радом, схватили смо да се морамо сналазити на други начин. Тада се родила идеја да се повежемо путем радио везе па смо поставили антене и предајнике и већ сљедећег дана имали смо увезане све дописнике из значајнијих градова Српске – присјетио се Илић.

Пало је више од 1.000 авио бомби и у њима 100 тона експлозива – од чега три тоне, испоставиће се касније, осиромашеног уранијума.

Пакао НАТО-овог “милосрђа”, преживио је Жељко Самарџић. Међутим, коју годину касније почео је пакао борбе са карциномима различите врсте без међусобне повезнице, осим оне узрочне – радиоактивних честица – што је доказано на Институту у Винчи.

– Добио сам три рака – дебелог цријева, надбубрежне жлијезде и главе. Лијечио сам се и уз помоћ љекара, Божје воље и личне снаге. И ево, успио сам, остао жив да свједочим о посљедицама бомбардовања осиромашеним уранијумом – нагласио је Самарџић.

Он тренутно не може ни да свједочи. Опака болест напала га је и четврти пут. И док Жељко поново бије животну битку, пет од 17 сабораца, који су с њим били у вријеме контаминације, већ ју је изгубило.

Доктор Славко Ждрале, бивши директор Болнице “Србија”, истиче да је постотак повећања малигних оболења, поготово респираторних путева, дигестивног система, урогениталног система и болести крви, енормно повећан.

Од 2005. до 2015. године готово удвостручен са застрашујућом теденцијом даљег раста. Најтрагичнији подаци односе се на становништво Хаџића које је избјегло у Братунац. “Милосрдни НАТО анђели” на Хаџиће су сручили 2.000 разорних бомби. Осам година касније, експерти Уједињених нација у Хаџићима су измјерили радијацију чак 2.000 пута већу од дозвољене.

– НАТО који је у својим оснивачким актима дефинисан као одбрамбеног карактера, први пут се ставио на страну једне од зараћених страна и на тај начин дао вјетар у леђа припадницима Армије БиХ, као и у западнокрајишким општинама здруженим акцијама тзв. Армије БиХ и ХВО-а – истиче директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Он је додао да је на овај начин омогућена предност бошњачким и хрватским јединицама, које су кренуле у општу офанзиву на српске положаје, што је, у крајњем случају, довело до масовног прогона Срба са окупираних дијелова територије Републике Српске.

Трпјеће Српска и њени нараштаји још дуго насљеђе НАТО “демократског“ бомбардовања. Јер, наука каже да је за дјелимичну разградњу осиромашеног уранијума потребно стотине година. Трпјеће, али заборавити неће – злочинце суперсоничних ескадрила и “шатл” плаћене убице!

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести