НОВОСТИ

Данило Лазовић: „Како ће се звати? Нек’ се зове Српска!“

11/08/2021

Народна скупштина Српске Републике БиХ усвојила је у Бањалуци 12. августа 1992. године Декларацију о државном и политичком уређењу државе и донијела одлуку да промијени њен назив у – Република Српска.

 

Данило Лазовић

Данило Лазовић

 

 

Српска је претходно настала 9. јануара 1992. године као Република српског народа БиХ одлуком Скупштине српског народа у БиХ.

Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, потписаним 21. новембра 1995. године, Република Српска је и међународно призната као један од два конститутивна ентитета БиХ.

Због сталних напада бошњачких сарајевских кругова на назив Република Српска, Народна скупштина Српске усвојила је 2008. године Закон о заштити назива Република Српска.

Деветог јануара 1992. године, прије било каквих ратних сукоба у БиХ, одлуком Скупштине српског народа у БиХ настала је Српска Република БиХ да би у августу 1992. била преименована у Републику Српску.

Фронтмен Рибље чорбе, Бора Ђорђевић у једном интервјуу истакао је улогу Данила Лазовића у стварању Републике Српске.

“Не знам колико то људи знају, али када се расправљало о томе како ће се звати будућа држава, Данило Лазовић је предложио да се зове Српска”, рекао је Ђорђевић.

Извор: АТВ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести