НОВОСТИ

Да ли су параобавјештајни и медијски кругови добили задатак да униште српско политичко јединство?

12/08/2021

О фантомској сједници Предсједништва БиХ која је јуче узбуркала јавност, првенствено у Републици Српској, данас громогласна тишина.

 

Република Српска

Република Српска

 

Иако су протекли сви нормативни рокови, на званичном сајту Предсједништва или Централне банке БиХ, чији је менаџмент требало да буде једина тема, нема ни слова да је сједница одржана како је то интерпретирао предсједавајући Жељко Комшић, а негирао српски члан Милорад Додик. Та, очигледно неодржана сједница, поново је отворила питање – зашто сарајевски спинови угрожавају јединство политичких представника у Српској, успостављено након наметнуте одлуке Валентина Инцка?

 

И Кристофер Блер, један од најплоднијих креатора спин вијести имао би шта да научи из сарајевског “фолклора”. Своје виралне приче Блер сам смишља за “лајк” или “шер” више. Нису му потребна истраживања, докази, биљешке… А и публика зна шта чита. И чини то забаве ради! Али сарајевски “блеристи” спинове публици сервирају као истину. У удруженом подухвату са “изворима информација” који у својој руци чврсто чувају њихов даљински управљач. А онда се тај конструисани урадак брзином свјетлости реконструише по порталима и порталоидима. Још када се покрене трка инвентарних “свезналица” који се називају аналитичарима и говоре оно што центри моћи мисле, неуким конзументима не остаје много простора. Јер, пљуште сензационалистички наслови. Смјењују се акције и реакције. Само ћуте они који би баш требало да кажу пуну истину. Посљедњи сарајевски спин с умишљајем из пера Жељка Комшића и његових послушника, о фантомској сједници Предсједништва БиХ, није изузетак. Напротив, постаје правило, и то од тренутка када су српски политичари одлучили да се јединствено супротставе “раскошном таленту” Валентина Инцка.

„Пазите, није то сједница скупштине заједнице етажних власника једне зграде. Дакле, ако је то предсједништво државе, морају бити докази да је та сједница одржана. И, генерално, све то изгледа веома неозбиљно“, истакао је политиколог  Војислав Савић.

Али, “неозбиљна” Комшићева “креација”, како је Милорад Додик изиграо договор из Парламента Републике Српске, српско јединство је поново озбиљно ставила на испит. Пљуснуле су осуде српске опозиције, која се, потом, напрасно ућутала. Баш као и прије који дан када је иста  “кухиња”, с истим циљем, покушала да конструише случај од непостојећег јахоринског састанка са Кристијаном Шмитом. Још тада је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, упозорио на параобавјештајни сарајевски напор да се сруши српско јединство. Након најновијег приземног покушаја, у невјерици.

„Очигледно је да постоји удружени подухват у рушењу заједништва и јединства постигнутог на сједници НСРС, а оно што је фасцинантно да се вјерује, да кажемо, једном Жељку Комшићу који се истиче углавном по србофобним изјавама, који нам стално упућује поруке мржње. Уствари, покушавају да на било који начин униште било какве могућности да ми као народ имамо јединство, да можемо да одговоримо“, рекао је Стевандић.

Горе од тога је што се параобавјештајни сарајевски муљ прелијева и преко ентитетске границе. Па се том за Србе, токсичном “удруженом подухвату” увијек придруже исти српски медијски актери – заговорници српског разједињења и сарајевски мегафонисти. Зашто то чине – разлоге ваљда они знају. Но, историја нас учи, а они који су је изучавали подсјећају, да се Срби само јединствено могу одупријети свим недаћама, па и последњој, коју је Инцко при одласку у аманет оставио.

„Пресудни фактор за успех Републике Српске и њеног очувања јесте јединство међу Србима. То мора бити апсолутно постигнуто када је ријеч о овако значајним питањима. Мислим, да нема и не би смјело да буде колебања“, поручио је историчар Дарко Танасковић.

Политиколог Савић је изричит, зарад очувања успостављеног српског јединства, императив је међусобна комуникација актера.

„Мислим да је беспотребно, а поготово у овако осјетљивој ситуацији као што је сада, да се излази са неким исхитреним изјавама у јавности и неопходно је, али заиста неопходно, да сви политичари генерално у јавности више пажње посвећују комуникацији једни између других, па тек онда да се излази у јавност, јер овако можемо створити проблеме на мјестима гдје их нема“, истакао је Савић.

У покушајима да створе проблем у Српској и тамо гдје га нема, пракса нас учи – Сарајево засигурно неће стати! Тешко је очекивати и да ће сарајевска “седма сила” одустати од спиновања и својих “објављотина”. А да ли ће српски политичари, ако то нису раније, онда бар из два посљедња пропала спин покушаја, извући поуку – на одговор, извјесно је, нећемо дуго чекати.

Извор: РТРС

Остале Вијести