НОВОСТИ

Двије претпоставке за независност Републике Српске

13/08/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су два неопходна предуслова за независност Републике Српске, а то је одговарајућа међународна констелација и да се обезбједи да се то у БиХ учини на миран начин.

 

Двије претпоставке за независност Републике Српске

Двије претпоставке за независност Републике Српске

 

„То су двије претпоставке које ми морамо да јуримо. Али не смијемо да престанемо да причамо о томе. Ако престанемо, онда смо се одрекли тога“, рекао је Додик за Спутњик.

Он је указао да се држава БиХ никада није изградила, нити постојала, да би Хрвати прије Срба “излетили из БиХ када би могли”, као и да би и муслимани, незадовољни оваквом БиХ, да се ријеше Срба и Хрвата, па да доминирају.

„Али ни то није реално. Једина реална концепција ми мислимо да је наша, зато што Република Српска сада када би се одвојила и постала самостална држава, она би могла да самостално живи – има своју економију, јавне приходе…“, рекао је Додик.

Он се сагласио са оцјеном да Српска има и јасне границе, примјећујући да то нема ни Федерација БиХ, која би се одмах разишла по принципу – муслимани и Хрвати, али ни сама БиХ, јер не може да живи без међународног посредништва.

„Једини субјект који тамо може да живи самостално у орбити кретања је Република Српска. И то смета наравно. Треба се показати да и то не може да функционише, па зато је /донедавни високи представник у БиХ Валентин/ Инцко и измислио приче у којима се наводна истина брани наметањем закона који вас тјера у затвор ако случајно нешто проговорите што није у складу са оним што су они рекли да мислите“, указао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да Инцков закон свакако није крај Републике Српске, и да је можда почетак неке трансформације из ентитета у државу, али да би свакако могао бити крај БиХ.

„Имати неку причу коју причају о земљи у којој неименовани странац може да наметне законе дезавуише и негира постојање такве државе. Каква је то држава, зашто је то тако, докле то траје?“, упитао је Додик.

Напоменуо је да сваки пут када високи представник Србима наметне нешто, Републици Српској порасту амбиције да се одвоји и буде независна земља.

Он је примијетио да је БиХ изгледала стабилнија и боље, и знала куд се креће одмах послије рата него данас, када Бошњаци хоће унитарну Босну, странци хоће Босну за неке своје потребе, и указао да Хрвати данас желе да сачувају свој идентитет, а Срби да ојачају своју аутономију и самосталност.

Додик је оцијенио да је значајном дијелу народа у Републици Српској јасно да је неумитно да Република Српска постане самостална и да ће се то једног дана десити “имајући у виду неке околности које су потребне за такве ствари да се дешавају”.

„Нико од Срба није за рат, ми смо за мир али сматрамо да имамо правао да заступамо, прије свега, рјешења у Уставу, а ако је то немогуће, онда да тражимо рјешења о статусу“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Бошњаци нису добили све што су очекивали од Запада, а и неке земље гледају своје интересе – да моделирају друштво на либералним принципима, а да би се направила таква држава, морају да се униште идентитети по разним основама, што је немогуће примијенити на БиХ.

„Муслимани само фолирају када говоре о грађанском друштву. Они рачунају да су већина и да би по принципу том могли да фаворизују искључиво своју нацију. Муслимани су ти који блефирају и покушавају да иду на врсту дугорочне преваре“, упозорава Додик.

Указао је да је идентитет муслимана снажнији него и српски и хрватски и поставља питање зашто муслимани, ако су тако добронамјерни према другим народима, онда не дају равноправан статус Хрватима.

„Или, како је могуће да тако биједно живе Срби у ФБиХ гдје су муслимани у доминацији и шта би онда било са нама у Бањалуци, Бијељини, Требињу, да буде доминација муслимана у БиХ“, упитао је Додик.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести