НОВОСТИ

Деђански: Ријеч о опстанку Републике Српске

02/02/2022

На посебној сједници Народне скупштине Републике Српске јасно је стављено до знања да Српска неће одустати од намјере да врати надлежности које јој по Дејтонском споразуму припадају, упркос евидентним притисцима, оцијенио је аналитичар Стевица Деђански.

 

Stevica Deđanski

Стевица Деђански

 

Деђански, који је директор београдског Центра за развој међународне сарадње, истакао је да је ова сједница показала да су интереси Републике Српске непромјењиви, невезано за то да ли о томе говори српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик или неко други.

Он је истакао да је сигуран да је бошњачка страна очекивала да ће Република Српска да поклекне пред притисцима, али то се није остварило, већ је јасно речено да се српски представници неће вратити у институције БиХ.

– Овде је ријеч о опстанку Републике Српске. Додик је показао да је спреман да здушно брани тековине Српске, иако ситуација није нимало лака – изјавио је Деђански за Спутњик.

Деђански је навео да је нови моменат Додиков приједлог да Народна скупштина преиспитује дневни ред Парламентарне скупштине БиХ, те да је то, такође, показатељ да Српска неће дозволити да буде угашена.

 

Сматра да је важно и то што је Додик јасно истакао од коликог је значаја сарадња са Хрватима и Хрватском, али и што је нагласио добру сарадњу са Русијом.

 

Он је рекао да је нормално да Хрвати у БиХ сарађују са Српском када је у питању БиХ, с обзиром на то да немају третман који би требало иако су конститутиван народ и јер није логично да њиховог представника бирају Бошњаци.

Деђански сматра да је важно и то што је на сједници поновљено да нема одустајања од закона којим ће се Република Српска заштитити од клевете и да је нико не може називати геноцидном.

– Тај предлог Додика је и пандан у неку руку закону Валентина Инцка о негирању геноцида везано за Сребреницу и ово је логичан след догађаја, с обзиром на то да нико не жели да укине закон који је донео бивши високи представник у БиХ – оцијенио је Деђански, истакавши да је овај закон нека врста заштите Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске јуче је на посебној сједници усвојила 12 закључака о политичко-економској ситуацији у БиХ којима се, између осталог, тражи да представници Српске у Парламентарној скупштини БиХ предложе закон о забрани злоупотребе појма геноцид.

Остале Вијести