НОВОСТИ

Дејтонски споразум- формула за живот на овим просторима

19/11/2021

Дејтонски мировни споразум успоставио је мир, трасирао стабилност за живот људи у БиХ и то је формула за живот на овим просторима, јер би свака друга вјероватно била проблематична, рекао је предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић.

 

Петар Ђокић

“Мислим да је Дејтонски споразум био права мјера живота, стабилности и мира свих људи у БиХ. Вјерујем да ту мјеру треба трајно поштовати, не само да јој се вратимо, и БиХ у том смислу нити ће бити угрожена, нити ће бити нарушена стабилност, нити може бити угрожен мир”, рекао је Ђокић Срни.

Он је истакао да данас постоји проблем односа и живота у БиХ, а напоменуо је да су на дејтонским рјешењима радили веома умни људи који су нашли мјеру компромиса у којој нико није био побједник, али нико није био ни поражен.

“Проблем Дејтонског споразума или оних који се односе према њему јесте што је неко и тада, а све вријеме и послије тога, имао врло видљиве скривене циљеве у самим дејтонским рјешењима који су требали у потпуности да измијене укупне односе у БиХ и да они по протеку неког времена од 10 и 20 година буду битно другачији”, напоменуо је лидер СП-а.

У недјељу, 21. августа, навршава се 26 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести