НОВОСТИ

Дипломатска нота Русије јасна порука Српској

15/08/2021

Русија остаје чувар међународног права! Званична Москва има јасан и досљедан став против именовања новог виског представника у БиХ. Руска амбасада у Сарајеву издала је ноту да не прихвата Кристијана Шмита, којег Савјет безбједности није изабрао ни легално ни легитимно. Ово је снажна подршка Српској и залагању републичких институција за поштовање Дејтонског мировног споразума, поручују стручњаци.

 

Дипломатска нота Русије јасна порука Српској

Дипломатска нота Русије јасна порука Српској

 

Руске ноте траже игру по међународном праву. Савјет безбједности УН није формално пристао на Шмитову кандидатуру и Русија због тога сматра да је најновији становник сарајевског Бијелог двора нелегитиман. Предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић, за руску Федералну новинску агенцију ФАН, изразио је захвалност Русији, која је заједно са Кином, имала иницијативу у Савјету безбједности УН-а да затвори канцеларију високог представника у БиХ.

К- ористећи прилику, изразио бих захвалност Русији и њеним представницима на њиховом доприносу у борби за функционисање међународног права. Руска Федерација даје примјер како би међународна заједница требала дјеловати и бити присутна у Босни и Херцеговини – рекао је Чубриловић.

За Кремљ званично неизабран, а за Берлин нови високи представник, Кристијан Шмит са претходником Инцком, наредне седмице, иде на састанак код њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

– Она жели тиме да покаже своју посвећеност рјешавању питања у БиХ, да пружи пуну подршку Инцковим одлукама, тако и Шмитовим у будућности. Меркел је близу краја свог мандата и жели пуну подршку да пружи Шмиту – сматра Александар Вучић предсједник Републике Србије.

А Србија као гарант Дејтона може да прихвати само одлуке које су донесене уз сагласност сва три конститутивна народа у БиХ.

– Забринути смо због дешавања у БиХ, због притисака на Републику Српску и намећу закони који треба да наметну истину, а истина се не може наметнути законом, што се такви закони односе увијек и једино да Србе – истакао је Александар Вулин  министар унутрашњих послова Републике Србије.

Срби могу да рачунају на до сада најснажнију подршку Русије, поручује струка. Нота из Уријан Дедине 93 адресирана на Емерика Блума бр. 1 – ОХР-ову тврђаву крај обале Миљацке порука је да Српска мора да се енергично супротстави урушавању Дејтона на штету Републике, а зарад централизоване БиХ. Русија одговара на америчко-њемачку “офанзиву” на простору БиХ.

– То је учињено очигледно са намјером да се западне силе у БиХ још једном упозоре да не праве неки ризик без потребе јер ако би се упустили у неке друштвене акције не би имали пролаз тамо гдје је то неопходно, а то је у Савјет безбједности УН – нагласио је Владислав Јовановић бивши министар иностраних послова Савезне Републике Југославије.

Рајко Петровић политиколог сматра да је јако значајно то да једна од земаља гаранта Дејтонског споразума уопште не признаје њега као некога ко ће бити партнер у будућим разговорима Републике Српске и БиХ.

– Наравно, јако је важно да руководство Српске има такав став и очигледно да ће овај пут имати важну међународну подршку у том смислу – додао је он.

“Инцков закон” наметнут 12 дана након одласка 12-годишњег Високог представника из БиХ Валентина Инцка требало је да припреми терен за Кристијана Шмита. Све ваљда по њиховом историјском пропалом рецепту за Србе са почетка 20-ог вијека – започну и не заврше Аустријанци – а доврше Нијемци. Шмиту треба да може да хапси и смјењује по у Српској, а то не смије да буде допуштено, рекао је адвокат Бранко Лукић за ТВ Прва.

– То неће да се прихвати. Ушло се отворено у негирање тог Инцковог закона, који је стварно сулуд чин човјка који је 12 година био неактиван и одлучио да на крају свог мандата направи посљедњу глупост – истакао је Бранко Лукић, адвокат.

А Кристијан Шмит, и сам свјестан да нема никаква овлашћења ни дејтонска ни бонска, свакодневно некога прима и иде некоме у госте, навео је у ауторском тексту српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Он је нагласио да Шмит тиме жели ослабити подршку легитимним ставовима Народне скупштине Републике Српске и заједничкој изјави предсједника свих политичких странака у Српској. Свакодневним позивањем на Ангелу Меркел и Џозефа Баједана, Шмит упорно жели да покаже да је нешто више од “новог јахача мртвог коња” како су га већ прозвали у Франкфурту на Мајни.

Остале Вијести