НОВОСТИ

Додик: Мјесто страдања претворено у сметљиште, направити монумент код Бањалуке

04/09/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик указао је да је мјесто страдања 14.000 Срба у Гаравицама код Бихаћа од комшија муслимана и Хрвата данас претворено у сметљиште и да ће се заложити да се монумент за страдања српског народа направи на територији Републике Српске, код Бањалуке.

 

Мјесто страдања претворено у сметљиште

Мјесто страдања претворено у сметљиште

 

Додик је истакао да камење у Гаравицама није споменик већ спрдња жртвама, да су камење измислили комунисти да би показали да ту није било ничега, а не да је ту убијено 14.000 људи.

“Ово је страшно мјесто нашег страдања, мјесто које свједочи о свим подјелама, потврђује да смо између себе подигли велике ограде, да ово мјесто није стратише него сметљиште јер неки актуелни данас само и желе да то буде”, рекао је Додик у говору у Гаравицама гдје је обиљежено 80 година од српског страдања од усташке руке.

Према његовим ријечима, претворити ово у сметљиште могу само они који данас правдају оно што се некад десило.

То, како је истакао, говори и о бесмислу БиХ, те подсјетио на изреку “што је већа ограда, боље су комшије”, те указао да ће се залагати за живот једних поред других.

– Ови овдје су подигли ограду према нама у условима када Поточари и друга стратишта гдје су страдали Бошњаци тек у овом рату дјелује урбано и цивилизовано, који чува полиција Републике Српске и онемогућава било какво скрнављење, у Сребееници ми показујемо свој образ и треба тако да остане – нагласио је Додик.

Он је навео да је у Гаравицама дупло веће страдање, него у Сребреници према њиховим бројевима који никада нису потврђени, а на овом мјесту гледају жбуње, сметљиште.

Гаравице које на овакав начин третирају нека је на њихов образ, нагласио је он и додао да нема ни жеље ни воље да их моли ни за шта нити жели да призове њихову свијест јер они то немају.

Додик сматра да је паметније да се разговара о томе да се на простору Бањалуке направи монумент за страдање српског народа од Пага, Јадовна, Гаравица, Шушњара који изгледају још јадније него ово овдје.

Он је замолио предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића да на простору Републике Српске изграде монумент који ће се звати Гаравице гдје ће се моћи достојно окупљати, јер је смеће које сада гледају испред себе додатно понижење.

“Заложићу се да се овоме прида већи значај и да то што прије буде стављено на дневни ред наших институција”, нагласио је Додик.

То, додао је, није само до оних који неће да “нас виде ту у овако срамотно малом броју”, већ је, како је рекао, кривица и на живима који нису могли да ту дођу један дан и само да помисле како је тим људима било када су овдје убијани од комшија муслимана и Хрвата, никаквог фашистичког терора.

“Какав фашистички злочин, ово је злочин комшија над комшијама, имена су позната. Неки су за вријеме комунистичке власти били високи функционери”, рекао је Додик, а кривица је била на Титу и комунистичком режиму.

Он је навео податак да је Бихаћ 1941. године имао 71 одсто Срба а данас 91-92 Срба, али да их не би било ни 20 да није Српске православне цркве, те навео да је овај град, иако лијепо изграђен, синоним за српско страдање.

“Ово мора да постане колективно памћење, а не сјећање од дана до дана”, истакао је Додик и подсјетио на стравичне злочине над српским народом у Другом свјетском рату.

Додик је нагласио да су данашњи односи у БиХ тешки, да су сублимат свих проблема саме БиХ, да велика масовна међународна операција која је требало да обједини народе није успјела па покушавају са лажним високим представником да још једном покушају поравнати ствари у корист муслимана – Бошњака у БиХ, а на штету Срба и Хрвата.

Указао је и на односе сарајвских власти према овом простору када је ријеч о мигрантима, нагласивши како желе да се један број њих насели ту, пацифизира простор у име неких великих вриједности, панисламизма.

“Није ни ратнички ни било какав захтјев о мирној дисолуцији у БиХ гдје ћемо потврдити да можемо да живимо једни поред других”, нагласио је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести