НОВОСТИ

Додик: Најважније – самосталност Српске у оквиру Дејтона и јака Србија

29/09/2022

Додик је рекао да је против било каквог наметања, док Кристијан Шмит, који нема формално именовање, који је дошао на таласу подршке муслимана, покушава да неког дисциплинује око избора.

 

 

Он је додао да муслимани желе да мајоризују Хрвате, те додао да се то могло десити и са Србима раније када су муслимани буквално прегласали Жељку Цвијановић, а побиједио Младен Иванић на изборима уз помоћ 35.000 муслиманских гласова.

– И то је оно чега ми треба да се бојимо. То је оно што имамо и данас опасност од /лидера СДС-а Мирка/ Шаровића који каже да нема партнере у Републици Српској, него да су му партнери у ФБиХ, а води СДС, партију која је створила Републику Српску. Разумијем да има људи из СДС-а који остају ту из неког принципа, али њихово руководство је потпуно на страни издаје српских националних и државних интереса у БиХ – напоменуо је Додик.

Говорећи о иницијативи “Отворени Балкан”, у којој су Србија, Албанија и Сјеверна Македонија, Додик је навео да ту идеју одбија политичко Сарајево, док привредници у ФБиХ то желе, јер доноси разне бенефите.

Он је поновио да је мржња према Србији, која је јака и коју идентификују са Вучићем, за муслимане јача од привредних бенефита.

Што се тиче пријетњи ратом лидера СДА Бакира Изетбеговића, Додик је рекао да је Бакир у великој невољи јер је у веома тијесном односу са противкандидатом Денисом Бећировићем /СДП/ и његов концепт се урушава.

– Пошто је Изетбеговић у тијесном односу са /Денисом/ Бећировићем и сада нема много квоте да се да муслиманских гласова Комшићу. И то је појачало нервозу између свих њих. Комшић покушава неку грађанску причу да привуче што више муслимана, али то практично урушава гласове Бакиру. У сваком случају њихова политика, је политика урушавања БиХ – рекао је Додик, поновивши да је БиХ немогућа земља и да нема никаву логику.

Што се тиче лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, Додик је рекао да сарађују по заједничким питањима и заједничком приступу у томе, те да је далеко рационалније и лакше разговарати са Човићем него са Изетбеговићем, који жели БиХ без ентитета, као што су излобирали у њемачком Бундестагу, а нико на то не реагује.

Додик је рекао да ће чињеница да су од девет судија Уставног суда три странци довести до раскола у БиХ, те да ће, ако ови избори буду снажна подршка његовој политици, довести Српску у позицију да снажно реагује на то.

– Ја се још борим против свега тога. Предузећу акцију да се одржи самобитност и самосталност Републике Српске у оквиру Дејтона. Ако то није могуће, тражићу од народа – или ме пратите у овом и идемо у независност или пристаните да будете потчињени, потлачени. У сваком случају мислим да ту моју политику до сада значајан дио народа подржава и разумије – рекао је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести