НОВОСТИ

Додик: Очекујем брзо формирање власти

28/10/2022

Након што је ЦИК јуче потврдио да је Милорад Додик освојио највише гласова, више нема дилеме ко је будући предсједник Републике Српске. Сада смо приморани сачекати одређене процедуре, али одмах након потврђивања избора ћемо формирати власт, каже Милорад Додик.

 

Милорад Додик

Милорад Додик

 

“Приморани смо да чекамо ове шпекулантске процедуре које смо гледали посљедњих седмица, а чим се то добије мислим да неће трајати дуго, да ћемо веома брзо Владу формирати, Народну скупштину одмах након инаугурације. Свакако мислим да неће проћи више од мјесец дана, а да ћемо имати Владу и Народну скупштину у Републици Српској”, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БИХ.

Иако је сада све апсолутно јасно, а Српска ради на формирању нове Владе и Скупштине, опозиција не одустаје од замајавања с којим су почели још изборне вечери.

“Немам шта да честитам, настављам даље. Захваљујем се свим грађанима и онима који јесу и који нису гласали за мене. И даље од борбе за своје вриједности нећу одустати”, рекла је ПДП-ова Јелена Тривић.

Ипак, нико реалан није очекивао ништа друго од оног што је СНСД објавио у изборној ноћи, каже предсједник Владе. Још тада смо рекли да је Милорад Додик нови предсједник Републике и то са предношћу од 30 хиљада гласова, а то што смо ми знали исто вече, ЦИК је једва изустио након 25 дана, каже Радован Вишковић.

“Замајавали су грађане Републике Српске, замајавали су јавност, замајавали прије свега себе. Изгубили су на легитимитету, изгубили на повјерењу. Ко ће њима данас, сутра на неким сљедећим изборима вјеровати послије овога свега, а у шта су се сами углавили”, упитао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

ЦиК се након избора упустио у незаконите радње, свјесни тога, а објављивањем прелиминарних резултата за предсједника Српске сада покушавају изаћи из тога. Никаква друга одлука није се могла ни очекивати, каже предсједник Парламента.

“Ви сте од чланова Комисије јуче могли да чујете њихово незадовољство радом, не само бирачких одбора, него и својим радом. То јесте на неки начин признање пропуста, али то нама ништа не вриједи, пошто се кроз овај рад унијело много немира, па и међу саме грађане”, рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

25 дана – толико је ЦИК-у БиХ требало да саопшти оно што је СНСД рекао неколико сати након што су сва гласачка мјеста затворена, а то је да је Милорад Додик у великој предности у трци за предсједника. Постизборна криза, или како опозиција и ЦИК кажу контролно бројање трајало је данима, чему се јасно противио само један члан Комисије, Владо Рогић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести