НОВОСТИ

Додик: Сарајево не жели да врати отету имовину Српске православне цркве

19/08/2022

Послије скоро три деценије, у Сарајеву се зачула српска пјесма. Запјевао је српски члан Предсједништва са сарајевским Србима који само на Преображење долазе у свој родни град. Више од пола Сарајева, имовина је Срба и СПЦ, али федералне власти о поврату српске имовине не желе да разговарају. Од тога се неће одустати и, поручио је Милорад Додик, који је данас био и кум славе сарајевске цркве Св. Преображења.

 

Милорад Додик

Милорад Додик

 

“Ово федерално Сарајево је узурпатроски град, СПЦ има значајну имовину коју не желе да разговарају, ни да је врате. Учесник сам многих разговора и преговора да се то деси, прије петнаестак година кад сам био у САД-у било је договорено да се то заврши у року од мјесец дана, тих мјесец дана траје петаест година, а да не причамо и прије”, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

За разлику од Сарајева, у Бањалуци, али и широм Српске враћена је имовина у 99 одсто случајева. Срба у Федрацији има мање од три одсто, јер поврат српске имовине траје и по неколико година. Они који обилазе српске богомоље у Сарајеву, долазе из Источног Сарајева и Републике Српске.

“Заиста остало мало људи да живе, углавном су њихове породице и они отишли негдје далеко или су на територији Републике Српске”, рекла је Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске.

Преображење у Пофалићима било је на далеко познато. Играло се и пјевало све до Долац Малте, а сада се са зебњом слави под полицијским надзором. Само ријетки су се вратили у свој родни град, док већина не може да заборави шта је у Сарајеву преживјела.

“На Палама од 1992. имам обичај да кажем да не станујем, а како сам отишла из Сарајева да не живим нигдје”, рекла је Ковиљка Гавриловић.

“И ја бих сутра отишао, али имам фину имовину, тако да ми се тешко ријешити”, рекао је Саво Пољчић.

“Једно или двоје вјенчања годишње, а и крштења тако, мислим да и то што дође, дође из Источног Сарајева”, рекао је Чедо Ђуреиновић, архијерејски намјесник сарајевски.

Пофалићи су само на Преображње мјесто окупљања, гдје се запјева и провесели. Можда баш зато што се тада чује српска пјесма, многи пролазници и посматрачи из оближњих зграда само посматрају грају из порте која је годинама на мети вандала.

Од 2016.године српска богомоља, овдје у центру Сарајева била је на удару вандала више од 40 пута. Федералне власти, баш као и са српском имовином нису се потрудили да расвјетле ни један случај.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести