НОВОСТИ

Додик: Срби и Бoшњаци у Сребреници страдали у идентичном броју

15/11/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је у Сребреници био тежак злочин, али да су тамо у идентичном броју страдали и Срби и Бошњаци.

 

Милорад Додик

 

– Имате страдање око 3.500 Срба у периоду тих ратних година, имате имена и презимена, мјеста, а они су издвојили само један период у којем је готово немогуће да се све то десило од 11. до 18. јула 1995. године. До 11. јула не постоји ништа у Сребреници. Ми смо увијек покушавали да кажемо `дајте да видимо цјелокупну истину и да та истина буде утврђена од неутралних људи` – рекао је Додик.

Он је додао да нико не спори да је у јулу 1995. у Сребреници било убијања, али да сада ниједног Србина из тог времена не потражује више ниједан суд.

– Сви су они пресуђени и сви су у затворима или су већ умрли због година и због нечег другог – рекао је Додик за РТС.

Одговарајући на питање докле се стигло са изградњом Меморијалног центра Доња Градина, Додик је рекао да је са предсједником Србије Александром Вучићем договорено да се ради у потпуности.

 

Он је навео да су договорене пропорције и ангажоване компаније из Америке и неких других земаља да направе идејне пројекте и пројекте како би то могло да буде реализовано.

 

– Наравно да морамо бити пажљиви у погледу тога, ми желимо у Градини, не само да обиљежимо страдање у Јасеновцу, него да обиљежимо сва мјеста страдања Срба који су остали изван српске контроле, у Хрватској у Федерацији БиХ, од Пребиловаца до Пага, Јадовна, Шушњара, Гаравица код Бихаћа – навео је Додик.

Он је рекао да је у јаму у Јадовну бачено више од 41 хиљада Срба, убијених тамо, а да је у Гаравицама за седмицу-двије убијено око 14 хиљада Срба.

Додик је навео да је Бихаћ тада потпуно очишћен од Срба, а данас тамо живи око 40 Срба захваљујући свештеничким породицама.

– То је прича о страдању у континуитету – нагласио је Додик.

Говорећи о побједи фудбалске репрезентације Србије над Португалијом и директном пласману на Свјетско првенство у Катару, Додик је оцијенио да је то феноменална ствар за читав српски народ.

– У свим нашим градовима и мјестима у Републици Српској након утакмице прослављало се, не само у кафићима, неки су изашли на улице са аутомобилима, сиренама – рекао је Додик.

Одговарајући на питање да ли је ово добра слика БиХ да предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић јуче у Сплиту са шалом “Зрињског” навија за Хрватску против Русије, а да он /Додик/ наздравља са предсједником Србије побједи репрезентације, Додик је рекао да је то упечатљива слика.

Он је указао и на сукоб навијача Зрињског и Вележа у Мостару.

– Они то представљају као навијачки обрачун, мада је то у суштини национални обрачун – указао је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести