НОВОСТИ

Додик: Услов за повратак у институције да буде закон о заштити Републике Српске од клевете

01/02/2022

Милорад Додик, предсједник СНСД-а је предложио да Народна Скупштина Републике Српске подржи да услов за повратак представника Републике Српске у институције БиХ буде доношење закона којим би Ррпублика Српскаи конститутивни народи били заштићени од клевете и називања геноцидним.

Милорад Додик

Поред тога, Додик је предложио да НСРС потврди закључке о повлачењу сагласности на порезе, војску и правосуђе, и да се иде даље у преговоре.

Што се тиче надлежности Република Српске, предложио је да парламент усвоји двије антикорупцијске мјере, од којих се једна односи на закон о финансирању страних субјеката који дјелују у Републици Српској, по узору на сличан амерички закон. Такође, предложио је успостављање антикорупционог тима у НСРС, на чијем челу би био представник опозиције, који би преиспитао све антикорупцијске мјере које је донијела власт до сада.

Такође, истакао је да је Републици Српској потребан закон о испитивању поријекла имовине, а позвао је представнике опозиције да подрже све ове мјере.

На почетку свог говора, Додик је оптужио опозицију да је с Габријелом Ескобаром, специјалним изаслаником САД, пристала да разбије српско јединство у замјену за санкције Милораду Додику и АТВ-у.

Он је рекао да је опозицији једина тема он, и да они не знају шта желе када је у питању концепт како они виде Републику Српску и српско питање.

Додик је рекао да економија Републике Српске никад није била боља, као ни видљивост Републике Српске на међународном плану, укључујући Русију, Кину, Мађарску, Словенију и Хрватску.

“Опозиција тврди да Република Српска нема пријатеља, а ја вам тврдим да има”, рекао је Додик, и додао да има и пријатеља за које још не може јавно да говори.

“Имамо добру регионалну сарадњу, добре односе са Србијом и Русијом и Српском православном црквом и широки круг пријатеља”, рекао је Додик и додао да Република Српска има свој териториј, изабрану власт, народ, што су, како је рекао, основни елементи за државу.

“Ми смо скренули на Републику Српску глобалну пажњу, то је успјела једна мала заједница јер се бори за слободу и права која има по уставу”, рекао је Додик.

Остале Вијести