НОВОСТИ

До краја 2024. пет споменика и музеј у част Србима страдалим у 20. вијеку

25/09/2021

Култура сјећања Источног Сарајева на протекли Одбрамбено -отаџбински рат, али и на страдања Срба Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку огледаће се у пет спомен комплекса и Музеју Републике Српске, чија ја градња у току или у фази пројектовања, а биће завршени до 2024. године.

 

Источно Сарајево, идејно рјешење - Парк "Сунце"

Источно Сарајево, идејно рјешење – Парк “Сунце”

 

Град и градске општине уз помоћ Владе за пројекте ће издвојити 5,5 милиона марака.

Идејна рјешења представили су градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелници општина Источно Ново Сарајево и Пале Јован Катић и Бошко Југовић, а споменици и институција културе сјећања биће постављени на подручју ових локалних заједница.

Парк “Сунца” у Источном Новом Сарајеву постаће мјесто сјећања на све погроме 20. вијека.

Ћосић каже да је договорено да у Источном Новом Сарајеву буде спомен-обиљежје страдалим цивилима у 20. вијеку, односно страдалим цивилима за вријеме Првог и Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата, да је идејно рјешење завршено, а споменик ће бити у овом парку.

– Као централна ће бити постављена статуа анђела висине шест до осам метара, а са стране степенице којима се у небо уздижу Срби. Ту су и три зидане макете Старе цркве на Башчаршији, Саборног храма и Преображењске црква које говоре о континуитету трајања Срба у Сарајеву кроз вијекове – рекао је Ћосић.

 

Статуа анђела

Статуа анђела

 

Капија Града у центру Источног Новог Сарајева биће сјећање на егзодус, а застава на врху Требевића симбол јединства, слободе и националне заставе.

– За заставу на Требевићу би било потребно 500.000 до 800.000 КМ, коригована “Капија Града” би била око милион КМ, спомен-обиљежје у Парку “Сунце” до милион КМ, те 2,5 милиона за изградњу музеја и споменика у Палама. Из буџета града ће идуће године сигурно бити исфинансирано спомен-обиљежје жртвама НАТО бомбардовања. Рачунамо и на подршку Владе Републике Српске – рекао је Ћосић.

Он је рекао да ће иза зграде будуће Музичке академије и Ректората бити амфитеатар који ће бити испод самог споменика, док ће код објекта Дома здравља бити постављена фонтана “Суза српских мајки”.

 

Фонтана "Суза српских мајки"

Фонтана “Суза српских мајки”

 

Када је у питању треће спомен-обиљежје, Ћосић је навео да се још ради на идејном рјешењу постављања огромне заставе Републике Српске висине 40 метара на врху Требевића која ће бити локацијски код торња.

Говорећи о општини Пале, започет је рад на изградњи Музеја Одбрамбено-отаџбинског рата, као институцији културе сјећања.

– У инвестиционом циклусу Владе Републике Српске тражићемо мјесто да се овај музеј заврши у идућој години. Ангажовали смо људе и ради се пројекат споменика жртвама НАТО бомбардовања, који ће бити испред музеја и чиниће један комплекс. Главни идејни пројекат ће бити завршени до краја јанура и бити презентовани – рекао је Ћосић.

На локалитету Голи Коран предвиђено је постављање споменика радног назива “Ода Републици Српској”, који је сличног карактера као и споменик који ће бити на локалитету Парк “Сунца”.

 

Парк "Сунца"

Парк “Сунца”

 

Начелник општине Источно Ново Сарајево Катић изјавио је да спомен-обиљежје у парку неће угрозити ниједно дрво већ ће тај локалитет додатно уљепшати.

Начелник општине Пале Југовић истиче да је идућа година значајна, јер је 30 година од стварања Републике Српске, а ова општина је имала посебну улогу због институција које су ту тада биле смјештене и доносиле важне одлуке у процесу стварања Српске.

Оцијењено је да спомен комплекси, за које ће пројекти бити припремљени до краја јануара идуће године, превазилазе локални ниво и да нема сумње у подршку Владе у њиховој реализацији.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести