НОВОСТИ

Дјеца са Косова и Метохије у посјети Републици Српској

04/06/2021

Девети пројекат Одбора за помоћ Косову и Метохији “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске” биће организован 19. до 27. јуна.

 

Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске

Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске

 

Дјеца са Косова и Метохије доћи ће у Републику Српску уз одређене мјере заштите које је препоручио Институт за јавно здравство Републике Српске, наводи се у саопштењу предсједника одбора.

 

Препорука Института ради доласка великог броја деце са Косова и Метохије да дјеца и пратиоци ураде ПСР тестове 48 сати прије поласка или на уласку у Републику Српску и Босну и Херцегевину.

„Раније смо добили сагласност Штаба за спасавање и заштиту Брчко дистрикта и Босне и Херцеговине да дјеца која долазе могу ући без теста и боравити у Брчко дистрикту, али по договору урадићемо тестове за сву дјецу ради укупне сигурности и поштовање мјера и препорука“, каже предсједник Одбора Милорад Арлов.

Сагласност је тражило Министарство безбједности БиХ да би могли добити сагласност да дјеца са Косова и Метохије, која немају документа Србије (пасош или личну карту) могу ући под посебним условима у Босну и Херцеговину.

„Већ смо договорили са предсједницима српских општина и директорима основних школа на Косову и Метохији да дјеца и пратиоци ураде Пи-Си-Ар тестове као и љекарске прегледе прије поласка у Републику Српску. Радујемо се ми, а посебно дјеца са Косова и Метохије реализацији овог јединственог пројекта повезивања дјеце са Косова и Метохије и Републике Српске“, каже Арлов.

 

Планиран бој дјеце је 579 у пратњи 54 просвјетна радника.

 

„Радује нас што ће као дио тога пројекта доћи око 25 дјеце и младих са потешкоћама у развоју у пратњи својих родитеља из Удружења родитеља “Подржи ме” из Косовске Митровице, за које и градимо, и ове године завршавамо, велики Дневни центар “Подржи ме-9.јануар” у Косовској Митровици. Они ће бити посебни гости Одбора четири дана смештени у Хотелу Приједор“, рекао је Арлов.

 

Дјеца ће бити седам дана смјештена, као сваке године, у породицама својих вршњака.

 

„Вјерујемо да смо са овим сви заједно, бар у некој мјери, побиједили пандемију и кренули према нормалном животу. А дјеца са Косова и Метохије да дођу у Републику Српску и осјете гостопримство и братску љубав коју Република Српска гаји према њима на Косову и Метохији“, наводи се у саопштењу председника Одбора за помоћ Косову и Метохији “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске”, Милорада Арлова.

 

Извор: РТРС

Остале Вијести