НОВОСТИ

Жупљанин: Циљ – узнемиравање грађана и стварање осјећаја несигурности

19/10/2022

Иза дојава о подметнутим бомбама стоје непријатељи српског народа којима је циљ узнемиравање грађана Репоублике Српске и стварања осјећаја несигурности, оцијенио је за Срну декан бањалучког факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин.

 

 

Жупљанин наглашава да су то непријатељи Срба, ма ком народу припадали, чак и ако је ријеч о самим Србима јер се на овај начин додатно усложњава стање што, како оцјењује, не може ићи никоме у прилог.

– Посљедњих дана смо свједоци поновног активирања одређених акција које су, прије свега, усмјерене на стварање узнемирења, не само у БиХ него и у Србији. Поново стижу на мејлове дојаве о постављеним експлозивним направама и то долази у вријеме када је у БиХ, али и у Србији компликована ситуација – навео је он.

Жупљанин истиче да су у БиХ ионако подигнуте тензије незаконитим одлукама које доноси Централна изборна комисија и активностима које предузима опозиција у вези са покушајем делегитимизације изборног процеса.

– Дојаве о подметнутим бомбама додатно усложњавају укупну безбједносну ситуацију и сасвим сигурно поново изазива узнемиреност грађана, да не говоримо о оперативним проблемима институцијама и организацијама које добију такве мејлове – навео је он.

Како је нагласио, тешко је и тамислити са каквим проблемом се суочава Универзитетски клинички центар Републике Српске када мора евакуисати пацијенте и особље да би се обавио контрадиверзиони преглед за који се отприлике и унапријед зна да је лажан.

– Међутим, преко тих дојава не смијете олако прећи, јер од стотину лажних дојава једна може бити права и може да остави насагледиве посљедице. Због тога сви субјекти који учествују у том процесу провјере и контроле морају сваку дојаву провјерити у складу са законом – нагласио је Жупљанин.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске и Аеродрому Бањалука јуче су стигле дојаве о постављеним експлозивним направама.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести