НОВОСТИ

За Српску од суштинске важности да задржи везе са Русијом и мултиполарним свијетом

29/09/2022

За Републику Српску је од суштинске важности да задржи везе са Русијом и мултиполарним свијетом који признаје сва српска права, не урушава територијални интегритет, нити намеће своја правила, деструктивни морал или идеологије, сматра политички аналитичар Александар Павић.

 

Александар Павић

Александар Павић

 

Павић је рекао да је Дејтонски споразум, док га неко отворено не руши, један од алата српске одбране, а ту алатку треба да имају у рукама они људи који бране српске интересе, а не они које гура Запад.

– Ситуација се мијења из часа у час и треба препознати јасније него икад да сва расположива средства која имамо треба да искористимо, а неко други јавно и отворено руши оно што је потписано – рекао је Павић у Београду на трибини “Глобално престројавање и избори у Српској и БиХ”.

Павић је навео да српски народ у Републици Српској мора да буде спреман на вријеме када ће отворено почети да се руши Дејтонски споразум, али да то не може да прође ако на власти у Српској буду они који схватају важност даљег повезивања и јачања односа са Русијом и незападним дјелом човјечанства.

Политиколог Ненад Кецмановић сматра да би избори у Федерацији БиХ и чињеница да ни Запад више нема ауторитет да Хрвате и Бошњаке измири и стрпа у једном ентитету требало да растерете Српску, али неће.

Према његовим ријечима, избори у Српској су мање интересантни јер се чини да је њихов исход познат јер у свим истраживањима Милорад Додик, Жељка Цвијановић и СНСД имају предност.

– Нико Јелену Тривић не може да оспори да је ново лице и освјежење, али уз то иде и неискуство, као ни /Мирку/ Шаровићу да је искусан, али тешка времена не траже само искусне него и енергичне и одлучне – рекао је Кецмановић.

 

Он је додао да се не зна шта у овом тренутку Додику на изборима може више да помогне – подршка предсједника Русије Владимира Путина или санкције САД и Британије.

 

– Народ у Републици Српској, као и у Србији, неће у НАТО, као ни у ЕУ, али воли Русију, посебно њеног предсједника. Можда гријеше, али демократски је тако – рекао је Кецмановић и подсјетио како су Срби деведесетих сами против свих устали против глобализма.

Новинар и публициста Синиша Љепојевић изјавио је да актуелна политика у Републици Српској има подршку српског народа који тамо живи, али и подршку Срба уопште.

– Јасна политичка позиција Републике Српске уз подршку српског народа, не одржава само постојеће пријатељске везе него и буди поштовање непријатеља. До када ће Република Српска тако моћи да издржи, то је питање, али задржаће статус да не напушта пријатеље. То је оно што остаје – рекао је Љепојевић.

Он је нагласио да су Русија и Кина предводници изградње новог свијета, а да је оно што је јако важно да Србија и Српска одржавају везе са њима и другим евроазијским земљама и да се њихов став цијени.

– Ми још имамо статус земље која пружа отпор. Имамо статус оног који се бори против оног што већински дио свијета сматра злом – закључио је Љепојевић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести