НОВОСТИ

Званичници спремни за разговоре, али не на штету Српске (ВИДЕО)

25/10/2021

Прослављајући три деценије постојања Народне скупштине Републике Српске, на састанцима званичника Српске и Србије, неизбјежна тема била су и тренутна политичка дешавања у БиХ.

 

Застава Српске

Република Српска

 

За наредне дане најављена је и дипломатска офанзива међународних представника.

 

Ове седмице у БиХ долазе директорка при Европској служби за спољне послове у Европи Ангелина Ајхорст и специјални изасланик за западни Балкан Метју Палмер, који је већ у Загребу.

Званичници Српске за разговоре су спремни, али не на штету Републике, њених грађана и Устава.

Тридесету годишњицу постојања Народне скупштине Република Српска дочекује изложена новим искушењима. Тако је тема о покушајима одузимања надлежности и удаљавању од Дејтонског споразума била незаобилазна на одвојеним састанцима предсједника српског Парламента Ивице Дачића и првог човјека војвођанске Скупштине Иштвана Пастора са званичницима Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да ће у наредним данима Парламент Српске доносити одлуке које треба да врате уставну позицију Српске и ништа више. Сматра да је кривица Српске то што је самоодржива и може да функционише, за разлику од БиХ, а поготово Федерације.

– Само Република Српска  има снагу и зато се и покушава путем разних одлука неуставно антидејтонски криминално мијењати та позиција снаге и одрживости Српске – истиче Додик.

 

Видео прилог можете погледати ОВДЈЕ

 

А каква се дипломатска офанзива на Републику Српску и БиХ спрема најбоље свједочи и најављена посјета директорке при Европској служби за спољне послове у Европи Ангелине Ајхорст и специјалног изасланика за западни Балкан Метјуа Палмера од 27. до 30. октобра.

 

Пред долазак, Ајхорстова је телефоном разговарала са Милорадом Додиком, Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем.

 

Међународни представници позивају на наставак дијалога о политичкој кризи у БиХ. Из Републике Српске кажу да су спремни за разговоре, али и подсјећају на један од закључака Народне скупштине из маја ове године.

– Народна скупштина Републике Српске констатујући да је нарушена дејтонска структура БиХ и након разматрањаи усвајања Иницијативе за покретање разговора и дијалога између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ, позива Федерацију БиХ као страну уговорницу на свеобухватан дијалог о тренутном стању у БиХ и могућим рјешењима везаним за будућност Републике Српске и Федерације БиХ – пише у закључку НСРС.

Овај закључак, на који се политичко Сарајево оглушило, доказује добру вољу и пружену руку, сматрају званичници Српске. И овај пут су, каже предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, спремни за разговоре са домаћим политичарима, али и страним фактором у БиХ, који је одређеним одлукама дао значајан допринос продубљивању кризе.

– Оно што фрустрира јесте чињеница да смо пуно пута разговоарали, али наши саговорници не да не разумију, већ неће да разумију. Јер ако признате гдје су проблеми мора да лијечите, ако лијечите онда исправљате девијације, ако исправљате девијације онда морате да признате и оно што сте ви направили као међународни фактор, а ја знам да је то за њих велики залогај, али велики залогај је и за нас да живимо вјечно у кризи – наглашава предсједница Српске.

 

Да су странци главни извор кризе најбољи је примјер Уставног суда БиХ, у којем сједе стране судије, а посљедња одлука Валентина Инцка БиХ довела је до највеће постдејтонске кризе. На улогу међународне заједнице указује и премијер Српске Радован Вишковић.

 

– Ти који су наметали кризе нас позивају на договор, заједнички живот, на добробит БиХ… Ви који сте направили проблем можете га ријешити врло лако – отклоните разлоге због којег је и настало – каже Вишковић.

Србија подржава Републику Српску да на основу Дејтонског споразума сачува своје институције. Нови притисци на Републику Српску за предсједника Скупштине Србије Ивицу Дачића нису новост.

– Ништа ново се не дешава, те ствари се дешавају деценијама. То је покушај да се изигра Дејтонски споразум како ентитети не би имали никаккав значај – истиче Дачић.

Управо због тога, а због заштите Дејтона и Устава, поникла је и иницијатива о враћању надлежности. Са странцима или без њих, разговори и договори су неопходни. Званичници Српске за то су спремни, али без уцјена на које неће пристати.

Остале Вијести