НОВОСТИ

Званичници Српске изразили саучешће поводом смрти Рајка Петрова Ноге

28/11/2022

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, мандатар Владе Републике Српске Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић упутили су изразе дубоког жаљења поводом смрти академика и сенатора Рајка Петрова Ноге.

 

 

– Са жаљењем сам примио вијест о смрти академика и сенаторa Републике Српске Рајкa Петровa Ногa, чији је научни рад оставио дубок траг у српском друштву – наводи се у телеграму саучешћа предсједника Српске.

Додик је истакао да смрт Рајкa Петровa Ноге представља ненадокнадив губитак, не само за породицу и пријатеље, него и за цјелокупну академску заједницу и друштво у цјелини.

– У име грађана Републике Српске и у своје име, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа – наводи се у телеграму саучешћа предсједника Републике Српске.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа поводом смрти Рајка Петрова Нога његовој породици и Академији наука и умјетности Републике Српске.

Цвијановићева је истакла да је са искреним жаљењем примила вијест о смрти Рајка Петрова Нога, пјесника, књижевног критичара, академика и сенатора Републике Српске.

– Отишао је један од највећих пјесника нашег времена. Својим богатим стваралаштвом, које је допирало из традиције, мита, историје и религије, оставио је дубок и неизбрисив траг у српској књижевности – нагласила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ.

– Породици Ного и Академији наука и умјетности Републике Српске упућујем изразе најдубљег саучешћа – наводи се у телеграму саучешћа српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

– С великим жаљењем примио сам вијест о одласку књижевника, академика и сенатора Републике Српске Рајка Петрова Ноге – наводи се у телеграму саучешћа.

Из Владе Републике Српске додају да је Рајко Петров Ного, својим ангажманом, дао је немјерљив допринос научном и културном животу Републике Српске и његов одлазак представља велики губитак за српску културу.

У телеграму саучешћа се такође истиче да је Рајко Петров Ного својим богатим књижевним стваралаштвом и аутентичним стилом оставио је дубок траг у српској књижевности. Стваралаштво Рајка Петрова Ноге остаће као вриједна заоставштина српском народу и култури.

– Искрено саосјећајући у болу који вас је задесио, у име Владе Републике Српске и своје име, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа –  наводи се у телеграму саучешћа мандатара Радована Вишковића.

– Рајко Петров Ного био је велики пјесник, велики ерудита, а оно што је најважније истаћи велики патриота и човјек који је свим срцем и својим интелектуалним капацитетом био уз Републику Српску, од њеног оснивања до данас – истиче се у телеграму саучешћа Ненада Стевандића.

Како наводе из Кабинета предсједника Народне скупштине, одласком Рајка Петрова Ноге, Република Српска изгубила је истинског пријатеља, а Академија наука и умјетности Републике Српске не само свог редовног члана, него истинског интелектуалца, великог пјесника, академика чија ријеч се поштовала и с пажњом слушала и онда када је говорио тихо.

– Он је то радио пјевајући, а његова поезија говорила је о бићу српског народа, његовој духовности, православљу, традицији и коријенима – написао предсједник Стевандић у телеграму.

Академик и сенатор Републике Српске Рајко Петров Ного преминуо је јутрос у 77. години.

Рођен је 13. маја 1945. године у селу Борија, у Херцеговини, а као дјечак дошао је у Сарајево и ту започео школовање. Из Сарајева се 1982. године преселио у Београд.

Од 2000. године предавао је поезију и критику на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

За дописног члана Академије наука и умјетности Републике Српске изабран је 27. јуна 1997, а за редовног 21. јуна 2004. године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести