НОВОСТИ

“Значајан мађарски програм подршке пољопривредницима у Српској”

22/08/2022

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Шипову да је поносна на програм подршке пољопривредницима у Српској који се спроводи уз помоћ донације Владе Мађарске и захваљујући којем ће пољопривредници, уз миминална средства, моћи да набаве квалитетну механизацију.

 

Жељка Цвијановић

Жељка Цвијановић

 

“Свега тога не би било да није било тог доброг контакта, добре сарадње, партнерства (српског члана Предсједништва БиХ Милорада) Додика и (предсједника Владе Мађарске Виктора) Орбана”, рекла је Цвијановићева у обраћању пољопривредницима.

Она је додала да је поносна на чињеницу да је Република Српска ушла у програм Мађарске за подршку пољопривреди.

“Наравно да иза тога стоје и велики политички напори. Ја само желим да то валоризујемо на најбољи могући начин”, истакла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство због добре сарадње ресорног министарства са пољопривредним произвођачима Републике Српске и истакла да Српска редовно измирује обавезе према пољопривредницима, али и повећава аграрни буџет.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је Српска једина држава којој Мађарска помаже у оквиру подршке пољопривредним произвођачима иако у њој не живе Мађари.

“То је резултат договора Додика и Орбана”, истакао је Пашалић у обраћању пољопривредницима и навео да ће им ресорно министарство помоћи да аплицирају за средства Мађарске за помоћ пољопривреди.

Пашалић је оцијенио да се пољопривреда у Шипову добро развија, те најавио да ће подршка Републике Српске пољопривредном сектору у наредном периоду бити још снажнија.

 

Начелник Шипова Милан Ковач рекао је да је опредјељење ове општине производња здраве хране и развој туризма.

 

Он је нагласио да ће општина помоћи пољопривредицима у реализацији добијања средстава из пројекта помоћи Владе Мађарске.

Регионалном састанку са пољопривредицима и презентацији програма подршке Владе Мађарске у Шипову присуствовали су и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, Радован Ковачевић – изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, те начелник Мркоњић Града Драган Вођевић.

Фондација за одрживи развој Републике Српске “Прогресус” објавиће 1. септембра јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата у оквиру реализације првог Програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 евра до 25.000 евра.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести