НОВОСТИ

Извјештај за Сребреницу показује димензије страдања

22/07/2021

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је Срни да је Извјештај независне међународне комисије за страдање свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године документ који у потпуности недвосмислено показује да је у овом рату у овој општини страдао и српски народ.

 

Бранимир Којић

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић

 

Којић је истакао да је јако битно да је независна комисија утврдила да није било наводног геноцида над Бошњацима 1995. године, што Хашки трибунал под утицајем западних сила и медија жели наметнути и што постаје наратив у њиховом тумачењу рата у БиХ.

 

– Овај извјештај може бити камен темељац за сагледавање истине, уколико то Бошњаци и свијет заиста желе, мада и посљедњи догађаји говоре супротно – оцијенио је Којић.

Према његовим ријечима, бошњачки политичари, али што је посебно забрињавајуће и њихове вјерске вође и на своје празнике покушавају да изазову тензије у Сребреници и 26 година након рата.

– Нападима на начелника општине Сребреница Младена Грујичића и инпутирањем разних измишљотина и неистина желе да добију публицитет који им очигледно недостаје у посљедње вријеме – сматра Којић.

Он је поздравио професионалан однос Међународне комисије за истраживање страдања у Сребреници, те захвалио за успјешно обављени посао, као и Републичком центру за истраживање рата и ратних злочина.

– Надамо се да ће овај извјештај демантовати и побити нетачне тврдње и причу о страдању само једног народа, док су српске жртве минимизиране, омаловажаване и стављане у други план – закључио је Којић.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести