НОВОСТИ

Извјештај о Сребреници доступан н веб страници комисије и центра

21/07/2021

Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године од данас је доступан на веб страници Комисије , као и на веб страници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица .

 

Стара зграда владе Републике Српске

Стара зграда владе Републике Српске

 

Из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица подсјећају да је Влада Републике Српске одлуку о оснивању Комисије донијела на основу закључака републичког парламента, а са садржајем извјештаја упозната је на посебној сједници 11. јуна ове године.

Влада Српске је увјерена да ће једино цјеловито и истинито сагледавање догађаја у сребреничкој регији, али и у цијелој БиХ, допринијети јачању повјерења и толеранције међу народима у БиХ, коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација”, истиче се у саопштењу Републичког центра.

Влада изражава пијетет према свим жртвама и њиховим породицама из трагичног сукоба у БиХ, осуђује ратне злочине почињене на свим странама и захтијева недскриминаторско процесуирање одговорних за ратне злочине на свим странама.

Говорећи о Извјештају, предсједник Комисије, израелски историчар Гидеон Грајф, рекао је, између осталог, да је Комисија сачинила озбиљан, професионалан и уравнотежен извјештај, који је вјеран истини и историјским догађајима.

Као што је био случај и када је представљен извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године, званичници Српске су оцијенили да није ријеч о документу који је усмјерен против било ког народа у БиХ.

“Намјера није да се умањи било чија патња или бол, али да је потребно да се догађаји из рата у БиХ сагледају непристрасно и аргументовано, због чега су и формиране ове комисије”, саопштено је из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести