НОВОСТИ

Изградњом конака вратити Србе и живот у доње Ливањско поље

06/06/2021

Република Српска и Србије упутиће помоћ за српско село Губин у Ливну.

 

Делегације Српске и Србије у посјети селу Губин

Делегације Српске и Србије у посјети селу Губин Фото: РТРС

 

Приликом недавне посјете делегације Српске и Србије договориле су финансијску помоћ за наставак изградње црквено-народног конака у овом селу, као и помоћ за 200 породица са подручја Ливна у набавци грађевинских пакета.

 

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је Срни, након састанка одржаног у селу Губин у црквено-народном конаку који је у изградњи, да је план да овај објекат буде завршен до сљедеће године.

 

“Покрајинска влада Војводине помоћи ће завршетак радова са донацијом у виду грађевинског материјала вриједности око 20.000 КМ и исто толико учествоваће и Влада Републике Српске”, рекао је Шпирић.

 

Шпирић је навео да ће унутрашњу столарију донирати Горан Ђукић са Пала. “Договорили смо и помоћ за 200 породица са подручја Ливна у набавци грађевинских пакета”, рекао је Шпирић.

 

Лазо Пајчин из Удружења “Огњишта” рекао је да једина искрена помоћ Србима Ливна стиже из Републике Српске и Србије.

 

Вршилац дужности директора Републичког секретеријата за расељена лица и миграције Љубо Нинковић рекао је да је порука која се шаље из Губина та да Срби Ливна нису сами.

 

Обрад и Мирослав Вуковљак који су обновили своју кућу и тиме показали, како кажу, да нису заборавили своје коријене, позвали су све да искористе могућност обнове огњишта материјалом који је договорен.

 

Нагласили су да се изградњом конака вратио живот у доње Ливањско поље.

 

Губин су посјетили и бројни привредници из Републике Српске Перица Репајић, Момчило Гњатовић, Горан Ђукић, начелници општина Босанско Грахово Урош Ђуран, Гламоча Небојша Радивојша и Рибника Небојша Караћ.

 

У посјети су били и делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета, као и директор војвођанског Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

Остале Вијести