НОВОСТИ

Издања Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих на сајму књига

24/10/2022

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих промовисаће шест својих издања на Сајму књига у Београду.

 

Издања Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих

 

У сриједу, 26. октобра, у 11.00 часова, биће представљен “Атлас злочина над Србима током Одбрамебно-отаџбинског рата” /први том 1992./, “Жртве Одбрамбено-отаџбинског рата” и “Дјеца жртве рата 1991-1995.”, саопштено је из Републичког центра.

На штанду Републике Српске у 15.30 часова наћи ће се два издања Центра, и то “Одсудна одбрана: митровданске офанзиве на источну Херцеговину 1992. и 1994. године” и “Студентска бригада Војске Републике Српске”.

У четвртак, 27. октобра, у 13.00 часова, биће представљена и књига “Војска Републике Српске”.

У саопштењу се наводи да је Центар, први пут ове године, представио сва своја издања на властитом штанду на Међународном сајму књиге “Бањалука 2022”, а ријеч је о 26 монографија, књига и публикација.

Директор Центра Милорад Којић нагласио је да је потребно да се писање савремене националне историје истргне из контекста наметнуте хашке историје.

– Посебно смо поносни на то што смо прва институција која је на основу расположиве документације успјела да попише већину својих жртава, као и на “Атлас злочина” у којем су на више од хиљаду страница обрађена српска стратишта из 1992. године – рекао је Којић и додао да је планирано да се исто уради и за друге ратне године.

Којић је подсјетио да, иако је од завршетка рата прошло готово три деценије, већина злочина над Србима није добила судски епилог, без обзира на материјалне доказе и неспорне чињенице.

– Зато је било потребно озбиљно, систематично, у складу са правилима струке и науке, урадити овај посао. Вјерујем да смо у томе и успјели – навео је Којић.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести