НОВОСТИ

Из Српске оштра реаговања: Отворен лов на Србе

10/08/2021

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић изјавио је за РТРС да одређивање притвора предсједнику Борачке организације Републике Српске Миломиру Савчићу показује да је правосуђе на нивоу БиХ на овом, као и на безброј других случајева, дефинитивно прешло црвену линију.

 

Република Српска

Република Српска

 

„Савчић ниједног тренутка није имао контакт са свједоцима, нити је одао идентитет било кога од свједока. Очигледно да Тужилаштво и Суд потврдом о захтјеву Тужилаштва проводи силу, а не законе“, рекао је Којић.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић изјавио је данас Срни да одређивање притвора предсједнику Борачке организације Српске Миломиру Савчићу показује да се закон којег је наметнуо бивши високи представник сада примјењује и да је дефинитивно отворен лов на Србе.

Он је оцијенио да су пале све маске са Тужилаштва и Суда БиХ и да је то јасна порука српском народу да за њега нема ни суживота, нити живота на овим просторима.

Одлука о одређивању мјере притвора предсједнику борачке организације Миломиру Савчићу је невјероватна, изјавила је за РТРС предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Раилић.

Живковић Раилић је нагласила да је “ово је још једна потврда да је Суд и Тужилаштво БиХ политичка институција, а не институција која треба да проведе правду и правичност”.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић оцијенио је данас да је одлика Суда БиХ да одреди притвор генералу Миломиру Савчићу катастрофална, те је позвао јавност Републике Српске да стане у генералову одбрану.

Ћосић је рекао Срни да је Савчић човјек који је одбранио Републику Српске, те да постоји оправдана бојазан да Срби за пет година неће смјети рећи да су подржавали оно што је радила Војска Републике Српске.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић осудио је одређивање притвора предсједнику БОРС-а, Миломиру Савчићу, истичући како су невјероватни потези правосуђа БиХ, јер док српске генерале кажњавају због изјава, хрватске официре практично ослобађају одговорности за масовне злочине.

За предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића је невјероватно и запрепашћујуће чиме се правосуђе БиХ бави, те изражава подршку генералу Савчићу да истраје у борби и одоли притиску којем је изложен.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је да Република Српска и њене институције морају пружити пуну подршку генералу Миломиру Савчићу шта год то да значило, јер данас је он мета прогона, а сутра то може бити било ко од Срба у Републици Српској.

Подсјећамо, Суд БиХ одредио је притвор генералу Миломиру Савчића због кршења мјера забране, изјавио је за РТРС Савчићев адвокат Миодраг Стојановић, који је најавио жалбу на ову одлуку.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести