НОВОСТИ

“Имовина је наша и нека упамте да је наша”

22/09/2022

Уставни суд БиХ оспорио је Закон о непокретној имовини Републике Српске. Поново су о Српској имовини одлучували странци и кадрови СДА, по чијој је иницјативи и стигла апелација. Непокретна имовина припада искључиво ентитетима јасан је српски члан БХ Предсједништва.

 

Имовина је наша

Милорад Додик фото; атвбл

 

“Имовина је наша и нека упамте да је наша, без обзира шта они мисле и покушали да на овај начин пошаљу западном свијету како има овдје неко ко не поштује Уставни суд, а Уставни суд не поштује Устав, како да поштујете Уставни суд који не поштује Устав?!”, каже Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Да је Уставни суд наставио да реализује сарајевске политичке циљеве, порука је и предсједника Парламента Српске. Недјељко Чубриловић подсјећа да према дејтонском споразуму територија припада ентитетима и то у омјеру 51 за Федерацију и 49 за Републику Српску.

“Свима је јасно да се преко Уставног суда БиХ већ дуже вријеме покушава извршити тиха прерасподјела надлежности, утврђена још 1995. године, између Републике Српске и БиХ. Ово не само да је супротно Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ већ је изузетно опасно за цјелокупно унутрашње уређење БиХ”, каже Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

 

У саопштењу дањашње одлуке Уставног суда стоји да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини. Да је то неутемељено тврди један од аутора Устава БиХ.

 

“Он се чврсто држи потпуно неутемељеног становишта да је уређивање ове законске материје у надлежности институција БиХ, тачније у надлежности парламентарне скупштине”, каже Радомир Лукић, професор Уставног права.

Истина је да БиХ нема своју имовину и да сва природна и јавна добра која се налазе на територији ентитета искључиво њима и припадају, каже професор Уставног права Синиша Каран. Уставни суд, тврди Каран, неуставно покушава да преузме овлашћења законодавне власти.

“Неуставна трансформација уставне структуре БиХ води се већ 27 година, а пренос надлежности води ка њиховом циљу – унитарној БиХ. То је експеримент који неће успјети, јер раде против Устава и Дејтонског споразума, те против воље конститутивних народа”, каже Синиша Каран, Универзитетски професор Уставног права.

Српски Парламент усвојио је још у фебруару Закон о непокретној имовини Републике Српске. Одмах након усвајања, Клуб Бошњака заједно са делегатом из Хрватског Клуба Златком Милетићем, упутила је апелацију пред Уставним судом БиХ. Дан прије него што је Закон требао да ступи на снагу, неименовани Кристјан Шмит, Закон је суспендовао.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести