НОВОСТИ

Интереси српског народа могу се заштити само јединством

24/10/2021

На Палама је данас одржана сједница Скупштине Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” поводом обиљежавања 30 година од првог засједања Скупштине српског народа у БиХ, са које је поручено да се интереси српског народа могу заштити само јединством.

 

Асоцијација "Ствараоци Српске"

Асоцијација “Ствараоци Српске”

Предсједник Асоцијације Стеван Медић изјавио је данас новинарима да је актуелна политичка ситуација слична оној из 1991. године, због чега сви посланици у Народној скупштини Републике Српске морају бити јединствени и морају заштитити интересе српскога народа.

– Ако буду они кренули путем раздвајања да опозиција тражи грешке позиције или обрнуто доћи ћемо у тешку ситуацију – упозорио је Медић.

На питање новинара да ли има спремности бошњачке стране за разговор, како је предложио предсједник Србије Александар Вучић, Медић је одговорио да простора за разговар има, али да је најбитније да се избјегне подјела позиције и опозиције.

Поводом 30 година постојања Народне скупштине Републике Српске, Медић је рекао да је данашњи дан најзначајнији датум који се десио 1991. године.

– Посланици првог сазива Скупштине, пошто нису могли адекватно да заступају српски народ са два друга народа, били су принуђени да изађу из тадашње скупштине Социјалистичке Републике БиХ и формирају скупштину која се данас зове Народна Скупштина Републике Српске – подсјетио је Медић и напоменуо да је њихова жеља била по сваку цијену да сачувају Југославију, мир и заштите српски народ.

Медић, који је био и посланик првог сазива Скупштине српског народа у БиХ, указао је да се зна врло добро шта је била намјера друга два народа – Бошњака и Хрвата.

 

– Ми смо били принуђени да формирамо своју скупштину и кренемо ка формирању Републике Српске – рекао је Медић новинарима прије почетка свечане сједнице Скупштине.

 

Он је истакао да је данашњи дан уједно и датум који ће Асоцијација славити, јер он заузима значајно мјесто у историји стварања Републике Српске.

Почасни предсједник Асоцијације Божидар Вучуревић подсјетио је да је седам мјесеци прије избијања рата формирана Српска скупштина на Палама, те да су на данашњи датум донијели одлуку о проглашењу Републике Српске.

– То је постамент свега онога што данас имамо и што морамо да поштујемо. Данас нисмо дошли у Мали дом, већ је он велики јер су ту ударени темељи Републике Српске и зато га обиљежавамо на достојанствен начин – истакао је Вучуревић.

Предсједник Скупштине Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” Душан Козић рекао је да су данас радно и свечано обиљежили 30 година од оснивања Народне Скупштине Републике Српске, са поруком да се само јединствено може одупријети надолазећем злу.

– Политичко и правно силовање Републике Српске које врши Сарајево са лицемјерем међународне заједнице дошло је до границе неподношљивисти – оцијенио је Козић.

Он је мишљења да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сасвим сугурно лоцирао проблем да се даље овако не може.

– Његове изјаве након првог коментара су попримиле ток који ми данас желимо да овјековјечимо. Правно, парламентарно и јединствено се морамо одупријети свим налетима одузимања надлежности и полако парламентарно враћати оно што није заживјело, па ако треба све надлежности отете поступцима високог представника међународне заједнице – оцијенио је Козић.

Козић је рекао да порука мора бити снажна и јединствена и да треба да стане у једну реченицу и позицији и опозицији – “упамет се страначки главари, пред нама је тежак период исто као 1991. године, а Република Српска и гробови погинулих су светиње да би се могли коцкати са тиме”.

Порука Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” је да се Срби морају подсјетити на јединство које је српски парламент имао 1990, па до 1996. године.

 

– Без тог јединства и без слоге ми ћемо имати тежак пут – поручили су ствараоци Републике Српске.

 

На почетку сједнице чланови Скупштине одали су почаст свим преминулим члановима Асоцијације “Ствараоци Републике Српске”, као и заслужним актерима стварања Републике Српске.

Данас су уручене и плакете почасним предсједницима Скупштине Асоцијације – Божидару Вучуревићу, Војиславу Максимовићу и Драгану Мићићу.

У радном дијелу сједнице размотрен је извјештај о раду Асоцијације за ову годину уз кратки осврт на протекли период и стање у удружењу, те приједлог плана активности за наредну годину.

Народна скупштина је формирана 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ. Скупштина српског народа у БиХ проглашена је након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

Од њеног проглашења, административно сједиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања ратног сукоба било измјештено на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.

Остале Вијести