НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Инцков закон покушај моралне деградације Српске

11/08/2021

Oдлука Валентина Инцка о коришћењу “бонских овлашћења” и наметању измјена Кривичног закона БиХ и забране негирања геноцида, покушај je моралне деградације Српске и њеног народа, којем се могуће одупријети једино очувањем јединства које су исказали лидери политичких странака у Српској.

 

Инцков закон покушај моралне деградације Српске

Инцков закон покушај моралне деградације Српске

 

Ово је истакнуто на трибини “Инцков закон – крај Српске или распад БиХ”, одржаној у Београду, на којој је учествовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

„БиХ је експеримент међународне заједнице која никада није била резултат договора страна у њој“, једна је од порука Милорада Додика са трибине о посљедицама посљедњег посезања високог представника у БиХ за “бонским овлашћењима”.

Уз поруку да БиХ више нема високог представника и да се Кристијан Шмит лажно представља, истакао је да је увјерен у постојање Републике Српске и одолијевање тренутном притиску.

„Увјерен сам у постојање Републике Српске. Увјерен сам да ће Република Српска једног дана уз стварање минималних међународних политичких констелација, бити независна држава, да БиХ нема шансу, да БиХ ни масовном операцијом, војном и политичком и финансијском која се дешавала у прошлости није успјела. Да никада мање није било повјерења у БиХ, унутрашњих политичких снага, као што је то данас“, навео је Додик.

Додик је подсјетио да је Инцко наметнуо измјене Кривичног закона тек два дана након објаве Извјештаја међународне комисије за утврђивање дешавања у сребреничкој регији током протеклог рата. Каже, након оваквог заплета, чланови комисије спремни су да дођу у Бањалуку и бране садржај извјештаја. Истовремено, на трибини је поручено да Инцко и они који су га подржавали нису очекивали јединство политичких представника у Српској.

„Збуњени контраефектом да су Инцковим законом и наметањем новог високог представника, уствари само ојачали Српску и њену актуелну власт, узели су предах, а затим ће, ако не крену џоном, обновити стару причу да би ипак било боље да се три националне стране ипак договоре“, истакао је Ненад Кецмановић, политиколог.

Бивши дипломата Владислав Јовановић, чин наметања закона, види као резултат шире потребе западних земаља да пред нову рунду надметања са ривалима – Русијом и Кином, што прије обезбиједе ширење свог утицаја на остатак Балкана.

Значајним сматра то што се о високом представнику у БиХ први пут одредила и Кина.

„У овом случају ми морамо прво да се супротставимо том покушају моралног деградирања Републике Српске и њених ставновника и оспоравања индиректног, па и директног оспоравања постојања тог ентитета како је Дејтонски споразум то одлучио на бази губљења моралне основе за тако нешто“, поручио је Владислав Јовановић, бивши дипломата.

У изреченом, каже Јовановић, нема ништа ново, али је нова најава офанзиве која би могла да буде допуњена додатним елементима, да би се Дејтонски споразум преуредио по захтјевима политичког руководства Бошњака. Адвокат Горан Петронијевић могуће рјешење види у већој дипломатској активности у Међународној заједници, прије свега Уједињеним нацијама и Савјету безбједности.

„Једноставно рећи: Молим вас господо, да ли сте ви своја овлашћења пренијели на некога и када, којим актом, ко је то ко је пренио та овлашћења са Савјета безбједности да о томе одлучује? Или је то неко сам прибавио?”, ако је сам прибавио, ајде да видимо ко је, због чега је и онемогућити га у томе“, навео је Петронијевић.

Најбољи образац у тој борби је, како је поручено са трибине – јединство лидера политичких странака у Републици Српској. Зато је неопходно очувати закључке потписане на дан одржавања посебне сједнице Народне скупштине на којој је, између осталог, донесен закон о неспровођењу одлуке Валентина Инцка. Трибина је одржана уз подршку Представништва Српске у Србији.

„Да је научни ниво наших трибина увијек на завидној висини показали су зборници који остају не само као свједочанство настојања да истина о Републици Сртпској и српском народу се учини доступном широј јавности, него и као грађа и избориште будућим истраживачима овог, за Србе, тешког времена“, рекао је Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији

Трибину “Инцков закон – крај Српске или распад БиХ”, организовали су информативно-политички портали “Све о Српској” и “Факти”.

Циљ је да се онима који учествују у наметању рјешења у БиХ, укаже да је једини пут њеног опстанка, изворни Дејтон и досљедна примјена Устава.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести