НОВОСТИ

Калинић: НСРС је носећи стуб и заштитник Српске

24/10/2021

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић изјавио је Срни да је Скупштина српског народа БиХ у почетку била главни темељ, а свих наредних година до дана данашњег главни носећи стуб и заштитник Републике Српске.

 

Драган Калинић

Поводом обиљежавања 30 година од оснивања Народне Скупштине Републике Српске, Калинић је истакао да је као некадашњи предсједник парламента у три мандата испуњен, прије свега, поносом што је дао мали допринос стварању Републике Српске.

– Испуњава ме и радост што је, упркос свему, Српска опстала и што наставља живот као слободна држава српског народа на овим просторима. Испуњен сам и тужним сјећањем на све оне људе који су дали живот за нашу земљу или су их смрт и друге околности спријечили да данас заједно са нама славе 30 година постојања Републике Српске – нагласио је Калинић.

Он је навео да су Срби на овим просторима одавно жељели да створе самосталну и демократску државу која би штитила њихове националне интересе, али никада на штету других народа.

– У другачијим околностима, почетком деведесетих година прошлог вијека, оживјела је та државотворна идеја. Тада је СДС са још неким просрпским партијама формирао општенародни покрет. У њему су се нашли и десничари и љевичари, и “четници и партизани”, и сељаци и интелектуалци, и вјерници и атеисти, сви они који су одлучили да пруже отпор неравноправности нашег народа и непринципијелном надгласавању у тадашњој БиХ, потискивању Срба у страну и понављању наше трагичне историје – навео је Калинић.

Као и много пута прије тога, рекао је он, ова идеја је могла доживјети судбину још једне српске буне, али тој политичкој борби и не малим жртвама управо је оснивање Скупштине српског народа у БиХ дало историјски битан легитимитет и легалитет.

– Као што је у почетку била главни темељ, тако је свих наредних година, до дана данашњег, Скупштина била главни носећи стуб и заштитник Републике Српске. Све што чини једну земљу одрживом: од привредног и финансијског система, одбране, полиције, служби безбједности, образовања, културе, здравства, система информисања… имало је и данас има ауторизацију Народне скупштине – указао је Калинић.

Он је оцијенио да би сви политички актери морали стално, а поготово сада када је много тога у вези са судбином Републике Српске на опасном испиту, да воде рачуна о нечему што може бити веома важно, а то је да се никада не смије дозволити да унутар парламента настане непремостив сукоб о виталним питањима нашег народа и Српске.

– То би неминовно довело до урушавања ове најважније институције наше земље. Уништимо ли дигнитет Народне скупштине уништићемо и Републику Српску. Као и прије 30 година нека народни посланици буду спремни да плате највишу цијену и поднесу највећу жртву да се таква трагедија никада не деси – поручио је Калинић.

Остале Вијести