НОВОСТИ

Каран: Не покреће се пријава против Додика, већ против Републике Српске и српског народа

16/10/2021

Професор уставног права Синиша Каран поручио је да је удар на српског члана Предсједништва БиХ директан удар на српски народ и Републику Српску, а том иницијативом неуставно успостављени тужиоци и судије директно руше темеље БиХ.

 

Синиша Каран

 

Каран је у изјави Срни напоменуо да члан Предсједништва по Уставу представља српски народ и Републику Српску и главни је носилац и представник суверенитета српског народа и ентитета кроз институцију, која је шеф какве такве државе.

– Ако неко сматра да ће покренути кривичну пријаву против Милорада Додика мора да зна да је покреће против српског народа и Републике Српске, као носиоца суверенитета – нагласио је Каран.

Неуставно успостављени тушиоци и судије, истакао је Каран, ударом на Милорада Додија ударају на биће и конструкцију ове државе у којој српски народ и ентитет Република Српска чине његов главни костур.

Они том иницијативом, истакао је, директно руше темеље БиХ, директно газе биће ове државе и учешће једног сувереног конститутивног народа у овој држави, а не Милорада Додика.

– Ми тражимо хитно укидање неуставног Суда и Тужилаштва ради заштите интегритета Републике Српске и српског народа – рекао је Каран.

Према његовим ријечима, заштита виталног националног интереса и ентитета и иде у прилог томе да не може бити прегласан народ и ентитет, и то је функција члана Предсједништва.

– Дакле, удар на члана Предсједништва је директан удар на српски народ и ентитет који су носиоци суверенитета овакве државне заједнице каква постоји – прецизирао је Каран.

Он је оцијенио да се БиХ, иако настала као држава три констутивна народа и два ентитета, у посљедњих 25 година трансформише у правцу политике и хтјења само једног народа.

– Бошњаци би само били задовољни кад би пронашли неког српског Комшића – додао је Каран.

Тужилац Тужилаштва БиХ Џермин Пашић иницирао је хитно формирање предмета због медијских исптупа члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у којима, како се наводи, “исказује пријетње територијалном интегритету и највишим институцијама БиХ”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести